Početna Registracija Login
[ Najnoviji Postovi · Članovi · Pravila foruma · Pretraga · RSS ]

  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » Od Bebe za Vas » Bebin kutak » Sta se desava u mozgu kada se zaljubimo
Sta se desava u mozgu kada se zaljubimo
BebanaDate: Nedelja, 18.09.2011, 22:16 | Number # 1
Username: Bebana
Poruke: 454
Nagrade: 5
Reputacija: 1
Reproofs:
Offline
Sta se desava u mozgu kada se zaljubimo

Snimak "zaljubljenog mozga" pokazao je da se u trenutku zaljubljivanja aktivira čak 12 različitih moždanih područja.

Koristeći funkcionalnu magnetnu rezonancu, naučnici su uspeli da otkriju neuronsku zonu koja prva reaguje kada pomislimo ili vidimo osobu u koju smo zaljubljeni.

Identifikovana područja, čija su imena rogobatna i nimalo romantična, i ranije su bila poznata naučnicima po svojoj ulozi u sferi emocija, motivacije, zadovoljstva, kao i u sferi društvenog ophođenja, koncentracije i predstave o sebi i sopstvenom telu.

Među područjima koja se aktiviraju kada se zaljubimo našla su se i ona koja su povezana sa delovima mozga koji se dovode u vezu sa neurotransmiterom dopaminom, poznatim po tome što stimuliše moždane ćelije podižući raspoloženje i telesnu pokretljivost.

Ovo istraživanje nije puka akademska vežba, ističu naučnici, navodeći da bi razumevanje rada mozga u stanju zaljubljenosti moglo da pomogne stručnjacima da bolje shvate probleme u odnosima ljudi i njihovo sekuslano ponašanje.

To bi, takođe, moglo da lekarima i psiholozima pomogne u pronalaženju novih terapija u lečenju stanja kao što je zavisnost od ljubavi.

"Što više budemo znali o ljubavi, to ćemo više poštovati moć i značaj njenog uticaja na mentalno i fizičko zdravlje", kazala je vođa istraživanja, dr Stefani Ortige sa Univerziteta Sirakuza u državi Njujork.

Rezultati istraživanja koje je nad 120 "do ušiju zaljubljenih" volontera zajedno sa kolegama sa Univerzitetske bolnice u Ženevi sprovela dr Ortige, objavljeni su u časopisu Journal of Sexual Medicine.
Forum » Od Bebe za Vas » Bebin kutak » Sta se desava u mozgu kada se zaljubimo
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: