Početna Registracija Login
[ Najnoviji Postovi · Članovi · Pravila foruma · Pretraga · RSS ]

  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » Od Bebe za Vas » Bebin kutak » Da li je zaista bitno ko drzi volan?
Da li je zaista bitno ko drzi volan?
BebanaDate: Nedelja, 18.09.2011, 01:07 | Number # 1
Username: Bebana
Poruke: 454
Nagrade: 5
Reputacija: 1
Reproofs:
Offline
Da li je zaista bitno ko drzi volan?

Dominacija muškarca nad ženom u brojnim sferama života, pa između ostalog i u emotivnom bitisanju, nije ništa novo i nepoznato. Koreni sežu daleko, a verifikovani su i legitimisani u Bibliji, od kada i počinje golgota ženskog roda na planeti Zemlji. Međutim, iako je i do sada dugo važila ona vickasta tvrdnja da svetom vladaju muškarci, a muškarcima vladaju žene, poslednjih decenija dolazi do preokreta koji osim preko potrebne i korisne emancipacije donosi i određene devijacije u muško-ženskim odnosima, usled kojih više nisu retkost veze u kojima su muškarci ti koji nose suknje. Čini vam se da to nije u redu? U pravu ste. Nije.

Ukrstimo li realno stanje stvari „na terenu“ sa onom floskulom po kojoj treba da se zna „ko otvara kapiju, a ko vozi traktor“, doći ćemo do jednog vrlo zanimljivog saznanja; sve je više žena koje bi da voze traktor. Da podsetim, jesmo mi onomad sišli s drveta, jesmo ganjali žene toljagama okolo, jesmo išli u lov i dovlačili sveže ubijene životinje u pećinu, jeste da ste vi, žene, dugo bile u poziciji da ćutite i čuvate decu, što nije bilo u redu, jesmo svi shvatili da su emancipacija i ravnopravnost dobre stvari, civilizacijski korisne i zdravorazumski logične, ali se nismo za tu emancipaciju zalagali da biste je vi sada zloupotrebljavale i pokušavale da nametnete dominaciju u vezi ili krevetu. To ne može. Zašto? Zato što je, kao što je u ekonomiji potpuno besmisleno zameniti javni monopol privatnim, takođe potpuno besmisleno mušku dominaciju zameniti ženskom, jer, jebiga, ako se muška dominacija pokazala pogrešnom, ni ženska se sigurno neće pokazati dobrom.

Znaju muškarci da biste sad malo vi, ali žao nam je – ne može! Ravnopravnost može, ali ništa više od toga. U stvari, ako baš budete tvrdoglave možete pokušati i sa tim nametanjem dominacije, ali u tom slučaju očekujte dva moguća rezultata. Prvi je da ćete smoriti muškarca, koji će vas na kraju ostaviti i naći devojku koja nema pretenzije da u vezi vodi glavnu reč po svaku cenu. Drugi je taj da ćete od svog partnera stvoriti papučara i muškarca sa manjkom muškosti, a takav, realno, ne treba nijednoj ženi, niti je to u bilo kom smislu model poželjnog mužjaka. Postoji, doduše, i treći scenario, prema kojem će muškarac, ukoliko preterate, početi da vas „spušta“ i svojim postupcima pokazuje „gde vam je zaista mesto“, što, opet, može dovesti do produbljivanja konflikta i još žešće konfrontacije, kao i do međusobne borbe za „prevlast“ u vezi, što sve ukupno ne može rezultirati ničim drugim do kompletnim raspadom veze na svim nivoima.

Žena ZMAJ!

Olakšavajuća okolnost bi eventualno mogla biti činjenica da ste po prirodi svog karaktera „žena-zmaj“, čija je sklonost ka dominantnosti svojstvena svim životnim situacijama, a ne samo emotivnoj vezi. Lično sam takav primerak poslednji put video tokom studija, u studentskom domu u kojem sam živeo. Ta žena je radila na šalteru, na pultu je držala tablu sa natpisom „Najbolji čovek za posao je žena“ i od nje je zazirao čak i upravnik doma. Međutim, ako ne pripadate tom tipu, već dominaciju pokušavate da nametnete iz čisto strateških ili taktičkih razloga (a ništa gore od taktiziranja u vezi, o čemu će reči biti već u nekoj od narednih kolumni), onda je najbolje da, pošto već želite mužjaka koji će bez pogovora ispunjavati sve vaše želje, nabavite rasnog i dobro dresiranog šar-planinca ili aplicirate na neki intimni oglas koji počinje otprilike sa „Poslušan rob traži dominantnu gospodaricu…“. U svakom drugom slučaju, pokušaj nametanja sosptvene volje partneru završiće se debaklom, osim ako partner to ne prihvati, da li iz mazohističkih razloga ili iz straha da vas ne izgubi, to je već manje bitno.

Da se odmah razumemo, da ne bude zabune, ni muška dominacija u vezi nije najzdravije rešenje iako je, da se ne lažemo, činjenica da mnoge žene upravo to i žele.

Ko će traktor da utera u avliju?

Znam da teoretisanje može biti dosadno, naročito ukoliko je reč o psihologiji, ali računam da neće biti problem ako sledećih nekoliko redova usmerim baš u tom pravcu. Dakle, svejedno da li je u pitanju muškarac ili žena, kod dominacije je zajedničko to što onaj ko ima potrebu da je u emotivnom ili seksualnom smislu nametne, prvenstveno ima problema sa sopstvenim samopouzdanjem odnosno njegovim nedostatkom, pa nametanjem dominantnog položaja pokušava da prikrije taj svoj problem i stvari koliko-toliko drži pod kontrolom. Sad vi mislite o tome, ali nema potrebe, znate da je u suštini tako. Takođe, specifično je da takvi ljudi računaju da će njihov prividno samouveren nastup na partnera uticati tako da ovaj nijednog trenutka ne dovede u pitanje konstelaciju odnosa. Međutim, ukoliko partner to ipak učini, samopouzdanje onoga ko pokušava da se nametne kao dominantna polovina, pašće kao kula od karata, jer je reč o jednoj potpuno krhkoj konstrukciji zasnovanoj upravo na pretpostavci da se partner neće usprotiviti.

Shodno svemu ovome, možda je najbolje da, umesto što pokušavate da svojoj jačoj polovini preuzmete volan iz ruku, napravite kompromis tako da se ili oboje popnete na taj traktor i zajedno se vozite njime ili ga potpuno batalite i pešice zajedno krenete u pravcu koji ste ranije zajedno utvrdili. Međusobno poštovanje i ravnopravnost u emotivnom odnosu su vrlo jednostavne stvari. Treba se samo osloboditi društvenih stereotipa, saveta džangrizavih drugarica i ispraznih ženskih magazina i zaista shvatiti šta vam draga osoba znači i kakav tretman zaslužuje. Kladim se da vam nikakva nametljivost neće biti ni na kraj pameti.
Forum » Od Bebe za Vas » Bebin kutak » Da li je zaista bitno ko drzi volan?
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: