Početna Registracija Login
[ Najnoviji Postovi · Članovi · Pravila foruma · Pretraga · RSS ]

  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » Opšti deo » Sport » Tai Chi je dobar za srce (*icon-0*)
Tai Chi je dobar za srce
BebanaDate: Sreda, 05.10.2011, 23:15 | Number # 1
Username: Bebana
Poruke: 454
Nagrade: 5
Reputacija: 1
Reproofs:
Offline
Tai Chi je dobar za srce



Tai Chi se može vježbati pojedinačno ili u grupi, u zatvorenom i malom prostoru, ali najučinkovitiji je kada se izvodi na na zraku, tada se udiše više kisika...

Drevna kineska tjelovježba Tai Chi, temeljena na tehnikama vježbi uma, tijela i duha, pokazala se vrlo korisnom za srčane bolesnike, zaključak je studije grupe znanstvenika s Medicinskog fakulteta Harvard i Medicinskog centra Beth Israel Deaconess u Bostonu. Grupica ljudi koji izgledaju poput drevnih ratnika polako se približava dvorani Centra za starije osobe u Wheatonu, u saveznoj državi Maryland. Njihovi pokreti temelje se na tradicionalnoj kineskoj tjelovježbi Tai Chi, a vježbe su niz gracioznih i kružnih pokreta i održavanja ravnoteže – ponekad na samo jednoj nozi – uz neprestano duboko disanje.

Cilj tih stotinjak pokreta je postizanje tjelesne i mentalne opuštenosti. Tai Chi je nastao prije najmanje dvije tisuće godina tako što je prvotno bio borilačka vještina, a potom je evoluirao u vrlo laganu tjelovježbu. Uz ovu vještinu vezana je i legenda koja kaže da ju je osmislio jedan kineski svećenik impresioniran smrtonosnim plesom između zmije i ždrala.

Pokreti na trenutak izgledaju pomalo romantično, možda bezazleno, no znanstvenici su utvrdili da Tai Chi pomaže bolesnicima s kroničnim zatajenjem srca, poboljšava im raspoloženje i vraća samopouzdanje kako bi se odlučili i na druge oblike tjelesne aktivnosti te tako poboljšali kvalitetu života. U ovoj studiji znanstvenici su promatrali 100 pacijenata s kroničnim zatajenjem srca od kojih je 50 pohađalo satove Tai Chija dva puta tjedno tijekom tri mjeseca, a ostalih 50 pohađalo je tečaj o zdravlju srca.

Bolje sagorjevanje kalorija

“Znamo da je kronično zatajenje srca progresivni kronični sindrom za koji nema lijeka. Naprotiv, pacijentima se tijekom vremena simptomi pogoršavaju: teško podnose tjelovježbu, jako se zadišu, a to im smanjuje kvalitetu života. Stoga, ako možemo postići da se općenito osjećaju bolje i da budu sretniji, postigli smo puno”, kazala je dr. Gloria Yeh, jedna od autorica studije.

Neki polaznici ovog tečaja u poodmakloj životnoj dobi koji nisu sudjelovali u studiji, potvrđuju činjenicu da se zbog Tai Chija osjećaju bolje. Tako je 70-godišnjoj Marthi Fajardo liječnik rekao da je to najbolje što je mogla učiniti za svoje zdravlje. “To je samo jedan, i to vrlo drugačiji, dio mog programa vježbanja. Moj doktor mi je savjetovao da počnem vježbati prije 21 godinu, kad sam imao srčani infarkt. Zato, osim Tai Chija, ja šećem, plešem i bavim se svim i svačim, samo da se krećem”, opisao je Alan Frazier (72) svoje iskustvo s prakticiranjem Tai Chija.

“Ne moram više uzimati lijekove, a kad vježbam Tai Chi, jako sam opuštena. Osjećam se dobro čitav dan!”, kazala je Evelyn Schwartz (74). Znanstvenici nisu pronašli nikakve razlike između dvije grupe kad je svaka od njih odlazila na kratke šestominutne šetnje, ali su zaključili da su oni koji su pohađali satove Tai Chija sagorijevali više kalorija zbog dodatne fizičke aktivnosti. Ranije studije također su pokazale da Tai Chi pomaže i u smanjivanju simptoma drugih bolesti, kao što su visoki krvni tlak, fibromijalgija i stres.
BebanaDate: Sreda, 05.10.2011, 23:15 | Number # 2
Username: Bebana
Poruke: 454
Nagrade: 5
Reputacija: 1
Reproofs:
Offline
U skladu s prirodom

O koristi Tai Chija razgovarali smo sa Majom Marinić Kragić, mr.kineziologije. - Istočne vještine samoobrane u koje spada i Tai Chi u svojoj cjelovitosti pridonose ukupnom zdravlju čovjeka, prema principu da se u prirodi sve kreće i mijenja, i da je u međusobnoj vezi. Ljudsko tijelo funkcionira u skladu sa principima prirode. Iako je u svojoj biti riječ o vještini samoobrane, Tai Chi se pojavljuje i u obliku “meditacije u kretanju”, a to je forma koja je primjenjiva za sve uzraste jer ne zahtijeva napore koji u tijelu mogu izazvati negativne reakcije kroz opterećenja.

Kod mladih djeluje preventivno u cilju ravnomjernog razvoja, a kod odraslih terapeutski. Fizičkim pokretima stimuliramo cirkulaciju krvi i chi/qi (Ći) bioenergiju tijela, pri čemu se ne remeti ritam srca i ne ubrzava disanje. Svaki pokret smišljeno dovodi i održava ći energiju tijela u ravnoteži, što je temelj dobrog zdravlja i kvalitetnog života. Na ritam srca ne možemo direktno utjecati jer taj autonomni mišić radi neovisno o našoj volji, već je podložan promjenama napora i stresnim situacijama.

No posredno, preko ritma disanja, možemo utjecati i na ritam rada srca, tvrdi Maja te otkriva da kada se svlada abdominalno disanje, koje je uvjet za pravilno izvođenje Tai Chija, smirivanjem i kontroliranjem dubine disanja, smanjuje se ritam udisaja, jer tijelo dobiva s manje udaha više kisika. Dovoljno kisika u tijelu zadovoljava odvijanje svih funkcija kojima je kisik potreban, pa srce ne treba dodatno pumpati kako bi ga nadomjestilo.Ovisnost’ o novom osjećaju

Tai Chi se može vježbati pojedinačno ili u grupi, u zatvorenom i malom prostoru, ali najučinkovitiji je kada se izvodi na na zraku, tada se udiše više kisika. Grupa treba sinhronizirano raditi pokrete što dovodi do novog osjećaja opuštenosti. Energija se razmjenjuje među grupom i osnažuje osjećaj zadovoljstva pojedinaca.

U svojoj praksi svjedočila sam upravo takvim iskustvima onih koji su prakticirali Tai Chi, kaže Maja Marinić Kragić (na slici) te dodaje: Nerijetko izlazak naše grupe u javnost ostavljao je izvanredan dojam na prolaznike koji bi se zaustavljali i nesvjesno proživljavali isti osjećaj opuštenosti i zadovoljstva kao i vježbači. Već u kratkom vremenu oni koji počinju prakticirati Tai Chi, postaju “ovisni” o osjećaju koji se budi u tijelu, a jednako tako i pozitivnom zdravstvenom stanju.

Opuštanje mišića i tetiva

Vježbe istezanja kroz pokret Tai Chija opuštaju i vraćaju normalnu (prirodnu) dužinu mišićima i tetivama, koji se u raznim situacijama kao što su stres, traume, negativne emocije, neaktivnost, pretjerana ili pogrešna fizička aktivnost, stežu i skraćuju.

Skraćivanje mišića i tetiva dovodi do asimetrije cijelog tijela što može imati negativan učinak na vitalne i motoričke funkcije. Povećanje pritiska (kostiju i muskulature) lošim držanjem, poremetit će se cirkulacija krvi i energije u tom dijelu tijela, što će s vremenom sigurno rezultirati zdravstvenim problemima.
Forum » Opšti deo » Sport » Tai Chi je dobar za srce (*icon-0*)
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: