Početna Registracija Login
[ Najnoviji Postovi · Članovi · Pravila foruma · Pretraga · RSS ]

  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » Od Svega Po Malo » Pričaonica » Ko ispuni radni vek - veća penzija (*icon-0*)
Ko ispuni radni vek - veća penzija
LalasoDate: Nedelja, 30.10.2011, 08:37 | Number # 1
Username: Lalaso
Poruke: 440
Nagrade: 5
Reputacija: 1
Reproofs:
Offline
Ko ispuni radni vek - veća penzija

Izvor: Novosti
Beograd -- Država sprema novu formulu za izračunavanje penzija, kako bi oni koji imaju punih 40 godina staža imali viša primanja od ostalih.


Određene, dodatne beneficije mogli bi da dobiju i rudari, ali i pripadnici drugih profesija koji rade pod teškim uslovima.

Nezvanično, pišu Novosti, u Vladi priznaju da je neophodno postepeno podizanje starosne granice, ali tokom dužeg niza godina, jer su izdvajanja budžeta za penzijski sistem iz godine u godinu sve veća.

"Imajući to, kao i sve nepovoljniju demografsku strukturu, u vidu, pred nama su dve mogućnosti. Ili da drastično smanjimo odnos nivoa penzija i plata, što bi, verovatno, bilo socijalno neprihvatljivo, ili da podignemo starosnu granicu za odlazak u penziju i učinimo potpuno neatraktivan model po kome su mnogi otišli u prevremene penzije", navode i Vladi.



Prema tvrdnji izvora Novosti u Vladi, novi model penzijskog sistema biće, pre svega, tema nove Vlade i Skupštine Srbije, mada će se do tada raditi na pripremi svih neophodnih analiza i studija.

Pored toga, u narednom periodu, ali u mandatu ove Vlade, sva velika javna preduzeća čije je poslovanje pod kontrolom republičkih institucija, biće pretvorena u akcionarska društva. Zaposleni u njima deliće sudbinu penzionera i onih koji rade u javnom sektoru, odnosno primanja radnika u velikim državnim firmama biće korigovana primenom formule koja je zacrtana zakonom.

Zakon o budžetskom sistemu predviđa da se penzije i plate u javnom sektoru koriguju dva puta godišnje u skladu sa rastom inflacije i eventualnim rastom privredne aktivnosti. Pre početka primene ove formule i na zaposlene u javnim preduzećima Vlada će proveriti da li oni uopšte primaju zaradu u skladu sa usvojenim godišnjim finansijskim planovima.

Već sada je jasno da mnoge od ovih firmi krše finansijske planove koje je usvojila Vlada, kao njihov osnivač, pa ne samo da povećavaju zarade preko svoje produktivnosti, već i zapošljavaju nove radnike.

Neka od javnih preduzeća posluju i bez finansijskih planova koje je potvrdila Vlada. Najpoznatiji je slučaj Jata, koji već drugu godinu radi bez finansijskog plana potvrđenog od svog osnivača - države.


Onaj ko kaže da sve zna,dostigao je maksimum svoje gluposti !
Forum » Od Svega Po Malo » Pričaonica » Ko ispuni radni vek - veća penzija (*icon-0*)
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: