Početna Registracija Login
[ Najnoviji Postovi · Članovi · Pravila foruma · Pretraga · RSS ]

  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » Od Svega Po Malo » Pričaonica » Na popisu ne postoji pitanje jeste li vernik ili ateista (*icon-0*)
Na popisu ne postoji pitanje jeste li vernik ili ateista
BebanaDate: Sreda, 05.10.2011, 22:44 | Number # 1
Username: Bebana
Poruke: 454
Nagrade: 5
Reputacija: 1
Reproofs:
Offline
Na popisu ne postoji pitanje jeste li vernik ili ateista

U pojedinim pitanjima u predstojećem popisu građanima se sugeriše šta da odgovore, pa je tako ispitanicima ponuđeno samo da kažu koje su veroispovesti, ali ne i to da li su ateisti, konstatovalo je Udruženje „Ateisti Srbije“. Takođe, u upitniku postoji pitanje nacionalne, ali ne i etničke pripadnosti. U Zavodu za statistiku odgovaraju da građani mogu da se izjasne slobodno po bilo kom pitanju.



Za razliku od naše, evropske zemlje nude i opciju ateist, agnostik

RAZLIKE - Ako pogledate popise koji se sprovode u drugim evropskim zemljama, videćete da se ispitanicima nudi da kažu da li su ateisti, agnostici, neopredeljeni ili vernici, gde postoji crta na kojoj potom napišu koje su vere. Kod nas postoji samo pitanje veroispovesti, čime se ispitanicima sugeriše da napišu neku veru jer ateista nije veroispovest - objašnjava profesor Beogradskog univerziteta Ljubiša Rajić, koji je o ovoj temi govorio na nedavno održanoj tribini „Ako nisi religiozan, zaboga, reci tako“.

Kako kaže, isto pitanje na prošlom popisu održanom 2002. rezultiralo je time da se čak 95 odsto građana Srbije izjasnilo da su pravoslavci.

Zamerke na ovako formulisano pitanje upućene su Republičkom zavodu za statistiku, gde su im, kažu, odgovorili da je „već počelo štampanje posebno zaštićenog papira i da je za ispravke kasno“.

- Na pitanje koje su veroispovesti, građani mogu odgovoriti da su ateisti, agnostici ili neopredeljeni. Prema Ustavu, oni čak nisu ni obavezni da daju odgovor na to pitanje. Ukoliko im popisivači budu bilo šta sugerisali u njihovom odgovaranju, ispitanici mogu da ih prijave i u tom slučaju sledi kazna i do 50.000 dinara - objašnjava Radmila Vićentijević iz Zavoda za statistiku Beograda i jedan od instruktora predstojećeg popisa.

Rajić ističe da je sporno i to što u popisu ne postoji pitanje etničke pripadnosti, već samo nacionalne, a to je, kaže, neophodno razlikovati.

- Mnogi građani su po nacionalnoj pripadnosti Srbi, ali su po etničkoj pripadnosti Romi, Rusini ili Goranci. Tako se, na primer, u popisu Finske građani izjašnjavaju da su po nacionalnoj pripadnosti Finlanđani, a po etničkoj uglavnom Finci ili Šveđani - dodaje Rajić.



Quote
Šta treba znati o popisu
- Popis počinje 1. oktobra, završava se 15. oktobra;
- Ako popisivač ne zatekne stanare, pozvaće na fiksni broj i dogovoriti se o terminu sledećeg dolaska;
- Pre dolaska popisivača treba pripremiti ličnu kartu (iz koje se uzima samo matični broj) i zdravstvenu knjižicu zbog šifre delatnosti kojom se bavite;

- Kazne za građane koji odbiju da daju odgovore ili koji daju netačne podatke iznose od 20.000 do 50.000 dinara;
- Prvi preliminarni rezultati popisa biće objavljeni 15. novembra;
- Za popis je izdvojeno više od tri milijarde dinara.
Forum » Od Svega Po Malo » Pričaonica » Na popisu ne postoji pitanje jeste li vernik ili ateista (*icon-0*)
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: