Početna Registracija Login
[ Najnoviji Postovi · Članovi · Pravila foruma · Pretraga · RSS ]

  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » Specijalni forum - Best of Web (samo linkovi do best foruma) » Zdravlje » Lečenje bolesti zavisnosti
Lečenje bolesti zavisnosti
LalasoDate: Sreda, 29.12.2010, 17:37 | Number # 1
Username: Lalaso
Poruke: 440
Nagrade: 5
Reputacija: 1
Reproofs:
Offline
Korisne adrese:

Available for users only


Onaj ko kaže da sve zna,dostigao je maksimum svoje gluposti !
LalasoDate: Petak, 11.11.2011, 19:30 | Number # 2
Username: Lalaso
Poruke: 440
Nagrade: 5
Reputacija: 1
Reproofs:
Offline
Kako ostaviti pusenje

Ako ste rešili da prestanete da pušite, nemojte se zavaravati: biće vam teško, ali kad "izgurate" prva tri meseca, sve će postati lakše. Posle 12 meseci bićete ponovo - nepušač.


Guliver/Getty images

Godinu dana nakon uvođenja Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu vidljivi su pomaci. Istraživanje sprovedeno u maju ove godine pokazalo je da danas ovaj zakon podržava 84 odsto odraslih građana Srbije. Da je pušenje uzročnik teških bolesti svesno je 88 odsto njih, a da je duvanski dim štetan i za nepušače koji ga udišu jer neko u njihovom okruženju puši zna 93 odsto građana. Takođe, veliki broj građana, čak 91 odsto njih smatra da pušači treba da vode računa gde puše da ne bi ugrožavali zdravlje drugih ljudi.

"Svest ljudi počela je da se menja, više pušača danas želi da prestane da puši. Zakon je stupio na snagu 15. maja 2010. godine, a od 11. novembra primenjuje se u potpunosti. Tada je rađeno prvo istraživanje, i na početku je 43 odsto pušača želelo da prestane da puši. Šest meseci kasnije, 47 odsto njih želi da ostavi cigarete. To ne deluje kao velika procentualna razlika, ali bitno je da je pozitivna statistika u porastu", kaže za MONDO prim. dr Anđelka Dželetović, šef Kancelarije za prevenciju pušenja Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Kada se uporede podaci istraživanja sprovedenog prošle godine u ovo vreme, vidi se da zakon daje rezultate. Značajno je smanjena izloženost stanovništva duvanskom dimu na poslu (sa 45 na 35 odsto) i, što je možda najvažnije, u školama (sa 44 na 23 odsto).

"Interesantno je da raste broj onih koji ne dozvoljavaju da se puši u njihovoj kući. Iako se zakon ne odnosi na stambene objekte, broj onih koji pušače zamole da izađu na terasu raste. Procenat građana koji dozvoljavaju pušenje u svim prostorijama u stanu smanjen je sa 48 odsto, koliko ih je blo u novembru prošle godine, na 43 odsto u maju 2011", kaže dr Dželetović.

Svest o štetnosti duvanskog dima je značajno porasla: "Pre 11 godina oko 35 odsto građana bilo je svesno da je duvanski dim opasan po zdravlje. Godine 2006. to je znalo 58 odsto građana, a 2011. taj broj premašuje 90 odsto. Kampanje protiv pušenja, dakle, daju rezultate, svest se promenila, a sada tu svest treba pretočiti u promenu ponašanja."

Kada je Zakon počeo da se primenjuje, pušači su se osetili ugroženo, ali taj zakon donet je za opšte dobro - štiti nepušače, ali i pušače štiti od njih samih: zbog zabrane pušenja na javnim mestima petina svih pušača (21 odsto) smanjila je broj popušenih cigareta u toku dana.

Broj pušača u Srbiji smanjen je za sedam odsto, ali svaki treći odrasli stanovnik i oko deset odsto dece starosti između 13 i 15 godina puše, a dnevno se u našoj zemlji potroši više od milion pakli cigareta.

Od posledica pušenja u Srbiji umre 15 odsto od ukupnog broja preminulih i to najviše zbog plućnih, kardiovaskularnih i malignih bolesti.

"Svako treba da pronađe motiv i način da prestane da puši. Da li je to zbog sopstvenog zdravlja, zato što planirate bebu, ili nećete da ugrožavate ukućane, odlučite sami. Jedno je sigurno - nema opravdanja za one koji ne pokušavaju da se oslobode cigareta. I, ne čekajte 'ponedeljak', svaki dan je dobar dan da prestanete da pušite", kaže dr Dželetović.


Guliver/Getty images

Ako se kolebate, i ostavili biste, i ne biste, evo još nekih činjenica u prilog zdravom životu...

Kvalitet i količina sperme u poslednjih pedesetak godina kod Evropljana su se prepolovili. Postoji mnogo faktora na koje ne možete uticati, ali ima i onih za koje ste direktno odgovorni - jedan od njih je i pušenje.

"Stvar je u tome što duvan može svašta da uradi. Trećina sadašnjih pušača počela je da puši u pubertetu. Otrovi duvanskog dima ugrožavaju pravilan razvoj reproduktivnog sistema. Usporavaju rad polnih žlezda, što dovodi do pada primarnog muškog polnog hormona testosterona. Kod žena se smanjuje nivo progesterona. Kod muškaraca su posledice, između ostalog, slabija produkcija spermatozoida, slabija erekcija, a kod devojaka su to bolne menstruacije, usporen razvoj koštano-mišićnog sistema, slabija struktura mlečnih žlezda", upozorava prim. dr Petar Borović, član Komisije za prevenciju upotrebe duvana.

Još se premišljate?

Osim od raka pluća, pušači u velikom procentu obolevaju od raka usne duplje, glasnih žica, jednjaka, želuca, pankreasa, bubrega. Pušenje oštećuje srce. Povećava nivo masnoća tako što usporava njihov metabolizam, dovodi do stvaranja naslaga na zidovima krvnih sudova, povišenog pritiska, što može da dovede do infarkta ili moždanog udara.

U duvanskom dimu ima 7.000 štetnih hemijskih materija, od kojih najmanje 50 može da izazove rak. U cigaretama je potvrđeno prisustvo i oko 600 hemijskih dodataka koje industrija duvana upotrebljava da bi poboljšala ukus.

"Da bi dobio zlatnožutu boju, duvanu se u toku fermentacije dodaju preparati na bazi sumpora. Za snagu, tu su preparati na bazi olova. To čak pušači mogu da osete kada uveče 'prepuše', pa ujutro imaju metalni ukus u ustima", kaže dr Borović.

Da bi pepeo cigareta bio beo, duvanu se dodaje titan-dioksid, tako da sagorela cigareta stvara beli pepeo, ali i nove otrove. Pepeo skupljih cigareta se i ne kruni, zbog dodavanja azbestnih vlakana, tako da se u krvi pušača može naći azbest koji je kancerogen.

"Da bi se proizveo kvalitetan duvan, zemljište na kojem se gaji mora da bude radioaktivno. Zbog toga se u zemlju dodaju radionuklidi, i to polonijum 210 i radioaktivno olovo koji su emiteri alfa zračenja. Polonijum 210 je i rastvorljiv u vodi, tako da sa svakim dimom pluća pušača zapljusne i talas radioaktivnosti, pa zbog toga ne postoji deo organizma kod pušača koji ne može da oboli", objašnjava dr Borović.

Prelomili ste, hoćete da ostavite cigarete, a ne znate kako?

"Do pre sedam godina, skala zavisnosti išla je ovako: najteže je bilo prestati sa heroinom, pa sa nikotinom, a sledili su kokain, alkohol i kafa. Onda se pojavio odličan lek ziban, uz pomoć kojeg su se silni pušači 'skinuli' sa nikotina. Kao odgovor na to, proizvođači su počeli u cigarete da ubacuju razne preparate na bazi amonijum-hlorida, i heroinska i nikotinska kriza su se izjednačile po intenzitetu. Dok nisu ubacili te preprate na bazi amonijaka, 15 odsto pušača moglo je samo da kaže 'Ja više ne pušim', i ostavili bi cigarete. Danas spontano cigarete može da ostavi 0,1 do 0,2 odsto pušača", objašnjava dr Borović za MONDO.

Sada je 12 do 15 odsto cigarete čista hemija. Kad pušaču kažete "Nemoj više da pušiš", najčešći odgovor je "To mi je jedino u životu, iznervirao si me, moram da zapalim. Ja sve to znam i bez tebe, ja mogu da prestanem kad god hoću...".

Pa kako onda ostaviti duvan?

"U prvoj fazi duvan oštećuje nerve nosa, pa pušači ne osećaju koliko duvanski dim i oni sami smrde. U drugoj fazi strada čulo ukusa pa počinju da izbegavaju voće jer im je bljutavo, a u trećoj fazi razara mozak i oštećuje centar za žeđ. Telo traži vodu, pušač se maši za cigaretu. Da bi se to razrešilo, jako je korisno da se dan započinje uzimanjem vode. Dakle, voda minut-dva pre doručka, pred ručak, pre večere. Pušačima kažem da slobodno zapale, ali da bi se formirao efekat odbijanja, pre svake cigarete treba uzeti gutljaj mlake vode, odvratne iz bojlera. Ne sme da vas opeče, ali treba da bude dovoljno topla da vam zgadi i život i tu cigaretu koju nameravate da zapalite. Držite tu vodu 2-3 minuta u ustima, mućkajte. I kada posle toga zapalite, to nije više to. Ako tako radite šest, do deset dana, počeće da se smanjuje broj cigareta koje popušite u toku dana i vi ste na putu da ostavite duvan", savetuje dr Borović.

Mogu da pomognu i nikorete, žvake sa nikotinom, koje se prodaju po ceni od oko 650 dinara. U njima nema otrova, a ima nikotina, ali dr Brović ima "caku" i za to. Ne treba uzeti one od četiri miligrama pošto su jake i biće vam neprijatno da ih žvaćete, već treba uzeti slabije, od dva miligrama. "Onda, kad vam se puši, uzmete žvaku dva, tri puta je zagrizete i sklonite je između desni i obraza kako se ne bi dalje oslobađao nikotin. Kada se javi ponovo potreba za nikotinom, malo je požvaćete i tako jedno sat, dva, koliko traje jedna žvaka. Oslobodi se nikotin, za sedam sekundi ulazi u mozak, i to može da vam olakša odvikavanje."

Sledeća korisna stvar je "Kirkin" čaj za odvikavanje od pušenja, napravljen u saradnji sa našim lekarima. Pije se ujutru, popodne i uveče, a najviše pet šolja dnevno. Kad vam se puši, uzmete malo tog čaja, i kad posle zapalite cigaretu ona će imati neprijatan metalni ukus. Redovnom upotrebom ove čajne mešavine, u periodu odvikavanja od pušenja, umiruje se napetost prouzrokovana navikom. "Kirkin" čaj protiv pušenja košta 159 dinara.

I preparat tabeks može da pomogne. U pitanju je biljni preparat bez nikotina, koji se kupuje u apotekama, a njegova cena je oko 800 dinara. Ovaj lek se prva tri dana uzima na svaka dva sata, pa se na svaka tri dana vreme uzimanja pomera za pola sata kasnije. Pušenje je dozvoljeno samo tokom prvih pet dana terapije, a pokazalo se da veliki broj pušača uz korišćenje tabeksa ostavlja cigarete za 20 do 25 dana, jer izgube želju za pušenjem.

"Tabeks daje dobre rezultate, ali mora se imati u vidu da postoje različite kategorije pušača, i da svi reaguju na različit način, tako da će neko reći da je lek super, a nekome neće pomoći uopšte. Kod pušača koji uzimaju ovaj preparat gubi se potreba za cigaretama", kaže dr Borović.

Ipak, i pored dobrih rezultata koje daju ova pomoćna sredstva, revoluciju na polju odvikavanja od pušenja napravio je lek ziban.

"Ziban je pre deset, jedanaest godina stigao u Srbiju. To je dobar lek, do sada ga je koristilo oko 65 miliona ljudi širom sveta i primena je vrlo 'elegantna'. Prvih šest dana pijete ziban i normalno pušite. Nema onog 'jao, šta ću s rukama', 'ugojiću se', pušite normalno. Od sedmog dana dodajete još jednu tabletu, jedna ide ujutru, jedna popodne, i pušite. Kad cigareta počne užasno da smrdi, da ima metalni ukus, ljudi obično pomisle 'uh, loša serija', pa odu i kupe drugu paklu, za koju se ispostavi da je jednako gadna... To znači - ziban je uradio posao. A onda će početi da vam se dešava i da zaboravite da zapalite."

Ipak, ne reaguju svi ljudi isto. Dešava se da ga pušači uzimaju i da se kod njih ne javlja gađenje. Šta onda?

"Postoji kategorija pušača koja na ziban reaguje vrlo čudno. Počnu da ga piju i - ništa. Čak i više puše. Ako se za 14 dana i ne pojavi nikakva spoljna manifestacija, ziban je 'vezao' nikotinske receptore, više nemate potrebu za pušenjem, bacate cigarete i nemate nikakvu krizu, ne gojite se i sve je u redu."

Ovo zvuči sjajno, ali, šta u stvari radi ziban?

"U mozgu postoji centar koji niveliše naše raspoloženje, određuje da li će osoba uleteti u depresiju, biti vedra, biti plačljiva. Glavni centar mozga zove se nukleus akumbens i ne treba ga dirati. Kad narkoman ubrizga heroin, 20 sekundi heroin putuje do nukleusa akumbensa, poremeti ravnotežu i naglo se luče beta endorfini, koji izazivaju najlepši osećaj na svetu. Otkako su u cigarete ubacili hemiju, nikotin do nukleusa akumbensa putuje tri do četiri sekunde. Istovremeno duvan podiže nivo dopamina, koji se u organizmu luči kad se zaljubimo, kad smo svesni da smo voljeni i da volimo, kad nas neko pohvali. Pod dejstvom duvana, njegova koncentracija raste preko svake mere, i mozak prestaje da ga luči. Kad osoba prestane da puši, zbog iznenadnog pada nivoa dopamina, čovek upada u depresiju. Ziban to niveliše, i daje organizmu vremena da se prilagodi novom stanju i da ponovo počne da luči dopamin u potrebnim količinama. Ta ravnoteža može se, naravno, povratiti i bez upotrebe zibana, ali proces traje mnogo, mnogo duže", objašnjava dr Borović.

Ziban košta oko 5.000, ali se očekuje da se ovih dana u akciji Ministarstva zdravlja i "Glakso Smit Klajna" cena spusti na oko 2.500 dinara.

Ipak, najbolja metoda za odvikavanje od pušenja je odlazak u savetovalište.

"U Savezu Srbije protiv pušenja radi najstarije Savetovalište za odvikavanje od pušenja u ovom delu Evrope, u kojem se primenjuje metoda detoksikacije. Ako neko puši 20 godina, i ostavi cigarete bilo kojom metodom, uz pomoć zibana, čaja, to je sjajno, ali to zapravo samo znači da se količina otrova u organizmu ne povećava. Otrovi koji se već nalaze u telu, tu se zadržavaju 18, pa i 20 i više godina."

Zbog toga se u Savetovalištu sprovodi program detoksikacije organizma. Tokom terapije pušači dobijaju niz saveta kako da smanje želju za cigaretom, da izbegavaju hranu i postupke koji je pojačavaju, savete kako da provedu dan, tačno odabrane vežbe i prati im se stanje organizma.

"Ukoliko je potrebno, u terapiju se uključuje i neki od preparata", kaže dr Borović.

Jaki začini, slatkiši, kafa, alkohol, sirće, biber, senf pojačavaju želju za cigaretom. Zato se savetuje puno tečnosti, više od pola kilograma voća dnevno, do 300 grama svežeg povrća, kuvano žito, šargarepa i belo grožđe za obnavljanje pluća, bundeva…

"Dolaze nam najteži, 'okoreli' pušači na terapiju, ali kad sve prođe, kada uspeju da ostave cigarete, javlja se najlepši osećaj pobede", poručuje dr Borović.

Više informacija o radu Savetovališta za odvikavanje od pušenja i detoksikaciji organizma možete dobiti pozivom na broj telefona 011/2456 - 652 .

(Zora Ćirković - MONDO)


Onaj ko kaže da sve zna,dostigao je maksimum svoje gluposti !
Forum » Specijalni forum - Best of Web (samo linkovi do best foruma) » Zdravlje » Lečenje bolesti zavisnosti
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: