Početna Registracija Login
[ Najnoviji Postovi · Članovi · Pravila foruma · Pretraga · RSS ]

  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » Opšti deo » Korisni saveti i trikovi u kući » Kako da izaberete flaširanu vodu (*icon-0*)
Kako da izaberete flaširanu vodu
LalasoDate: Petak, 29.07.2011, 14:43 | Number # 1
Username: Lalaso
Poruke: 440
Nagrade: 5
Reputacija: 1
Reproofs:
Offline
Za koju se flaširanu vodu odlučiti, u čemu se one uopšte razlikuju i na šta treba obratiti pažnju prilikom kupovine?


Guliver/Getty images

U vreme letnjih meseci tražnja flaširane vode dostiže vrhunac, a trgovci kupcima nude nekoliko desetina različitih vrsta ovog proizvoda, od slabomineralnih, negaziranih i gaziranih, pa do vode sa dodatim aromama.

Za koju se odlučiti, u čemu se flaširane vode razlikuju i na šta treba obratiti pažnju prilikom kupovine?

Prvi savet je da se ne kupuje flaširana voda koja stoji direktno na suncu, a nutricionisti objašnjavaju da flaširane vode uglavnom sadrže natrijum, kalcijum, kalijum, magnezijum, jod, hloride...

Dr Ana Todorović, nutricionista beogradskog Doma zdravlja "Savski venac" rastumačila je za "Potrošač" ove stavke.

Natrijum: Ovaj element u manjim količinama igra ključnu ulogu u prenošenju nervnih impulsa, kontrakciji mišića i očuvanju ravnoteže telesnih tečnosti. Stoga se voda sa natrijumom preporučuje onima koji se bave fizičkim radom, kao i sportistima. Potreban je i za stvaranje hlorovodonične kiseline u želucu. Nedostatak natrijuma može da dovede do slabosti, oboljenja i grčeva mišića. Ali, ne treba preterivati sa vodom koja je bogata ovim elementom, jer natrijum u visokoj koncentraciji može da bude štetan za osobe koje pate od kardioloških i bolesti organa za cirkulaciju. Pošto natrijum utiče na zadržavanje tečnosti u organizmu, vode sa velikom količinom ovog elementa trebalo bi da izbegavaju i osobe koje imaju problema sa bubrezima.

Kalijum: "Odgovoran" je za stvaranje i skladištenje glikogena, glavnog izvora hrane mišića. Pomaže u procesu pretvaranja glukoze, šećera koji se nalazi u krvi, u glikogen, zatim u snižavanju krvnog pritiska, a odgovoran je i za kontrolu vode u organizmu. Voda sa kalijumom je blagotvorna za osobe sa povišenim krvnim pritiskom i podstiče bržu razmenu materija iz organizma. Ali, ni sa vodama koje imaju visok sadržaj kalijuma ne valja preterivati. Zbog prevelikog unosa ovog elementa može doći do umora, slabosti i osećaja metalnog ukusa u ustima.

Magnezijum: Deluje direktno na neuro-mišićnu ploču i neophodan je za normalno delovanje vitamina Ce i vitamina Be1. Voda sa magnezijumom je korisna jer je on dobar za mišiće, kao i za regulaciju šećera u krvi. Pomaže u sagorevanju masnoće i u proizvodnji energije. Konzumacija vode sa magnezijumom podstiče crevno pražnjenje i ublažava digestivne smetnje. Pomaže u suzbijanju depresivnih stanja, a blagotvoran je i za one sa povišenim krvnim pritiskom. Doprinosi zdravlju kardiovaskularnog sistema i prevenciji srčanih napada.

Kalcijum: Flaširane vode bogate ovim elementom dobre su za kosti, ali znatno manje od mleka. Vode, odnosno kalcijum u njima, održavaju kosti snažnima, a zube zdravima. Ovaj hemijski element je koristan za koagulaciju krvi, kao i za regulisanje srčane aktivnosti. Pomaže i u smanjivanju rizika od kancera debelog creva i ublažava nesanicu. Treba ga unositi, jer nedostatak kalcijuma povećava rizik od visokog krvnog pritiska i srčanog napada.

Jod: Neophodan za stvaranje hormona štitaste žlezde koji pokreću celokupan metabolizam organizma, kao i za rast i razvoj svih organa, ponajviše nervnog sistema. Ukoliko imamo dovoljno joda u organizmu manje su šanse da dođe do demencije, a prema mnogim istraživanjima nedostatak joda je najčešći pojedinačni uzrok nedovoljne umne razvijenosti. Oni koji imaju problema sa štitnom žlezdom, valjalo bi da se konsultuju sa lekarom pre nego što počnu da piju vodu sa visokim sadržajem joda, jer osim što poboljšava rad ove žlezde, jod može i da je uspori.

Zbog toga je preporuka svima koji svakodnevno piju flaširane vode da ih povremeno menjaju.

Zbog sastava flaširanih voda potrošači bi trebalo da jedno vreme piju jednu, onda drugu, pa treću i tako u krug - savetuju nutricionisti. Gazirane vode ne treba piti svakog dana, jer su slične drugim gaziranim pićima, sadrže ugljen-dioksid i nisu dobre za svakodnevnu upotrebu. Ne preporučuju se deci i trudnicama, ali povremeno mogu da pomognu onima koji imaju nedovoljno kiseline u želucu ili unose tešku hranu, savetuju nutricionisti.

(MONDO)


Onaj ko kaže da sve zna,dostigao je maksimum svoje gluposti !
Forum » Opšti deo » Korisni saveti i trikovi u kući » Kako da izaberete flaširanu vodu (*icon-0*)
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: