Početna Registracija Login
[ Najnoviji Postovi · Članovi · Pravila foruma · Pretraga · RSS ]

  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » Opšti deo » Korisni saveti i trikovi u kući » Kako se rešiti štetočina u kuhinji
Kako se rešiti štetočina u kuhinji
LalasoDate: Sreda, 05.01.2011, 18:04 | Number # 1
Username: Lalaso
Poruke: 440
Nagrade: 5
Reputacija: 1
Reproofs:
Offline
Mravi, vinske mušice, moljci... mogu biti iritantni, no uz prirodne recepte lako ćete ih se rešiti.

Nema nečeg iritantnijeg od sitnih štetočina u kuhinji kojih se nikako ne možete rešiti. Mravi na kuhinjskom podu, mušice oko voća, moljci iz kuhinjskih ormarića... Svih ovih štetočina možete se lako i na prirodan način rešiti.

Korak 1: Očistite

Ako prestanete ostavljati hranu svuda, nećete morati brinuti o štetočinama koje ta hrana privlači. Očistite sve površine u kuhinji, prebrišite sve kuhinjske ploče i sudoperu, te redovno brisite podove. Povrće, voće i ostale namirnice držite u njima predviđenim mestima.

Korak 2: Koristite ulje na bazi peperminta

Ulje paprene metvice (pepermint ulje, Mentha piperita) je odlično protiv svih vrsta kuhinjskih sitnih štetočina. Kako biste se rešili moljaca najpre detaljno očistite ormarić u kojem ste ih zatekli (sve detaljno očistite, uključujući sve posude i kutijice, kako ne bi ostale larve moljaca). Zatim pomešajte 30 mililitara ulja paprene metvice s litrom destilovane vode. Ovaj rastvor koristite kako biste prebrisali sve površine. Ili još bolje natočite je u posudu s pumpicom i poprskajte. Ovakav rastvor može da stoji godinama u zatvorenoj posudi, no toliko je koristan da ćete poželeti da ga što ćešće koristite. (Dodatni savet: protiv moljaca odličan je i lovorov list. Stavite lovor u ormariće, posude, otvorene kutije s testeninom ili pirincem)
Ulje peperminta pomaže i protiv mrava. Nakon što očistite sve kuhinjske površine, prebrišite ih i rastvorom mente i destilovane vode, ili jednostavno na vlažnu krpu nakapajte nekoliko kapi ulja peperminta i prebrišite. Ovo ne samo da će vam pomoći da se rešite mrava (jer mrze miris mente), već će vam kuhinja odlično mirisati.

Korak 3: Uhvatite vinske mušice

Kako biste se rešili vinskih mušica morate ih uhvatiti. Uzmite praznu bocu od vode ili soka i u nju ubacite nekoliko komadića voća, recimo jabuke. Od papira napravite levak, s time da donji deo mora biti jako uzak. Stavite levak u otvor boce. Mušice će ući unutra, ali neće moći izaći. Kako vam se mušice ne bi nakupljale u kući nemojte napolju ostavljati zrelo ili pokvareno voće ili povrće.

Korak 4: Rešite se buba

Najgora (i najodvratnija) štetočina u kuhinji su bube. Kako biste ih se rešili pripremite im nešto da prigrizu. Evo recepta: 1 deo borne kiseline (acidi boricij) u prahu, 1 deo belog brašna i 1 deo belog šećera. Stavite mešavinu na papir ili aluminijumsku foliju i stavite iza i u ormariće, ispod/iza frižidera i sporeta. Samo se pobrinite da psi, mačke ili deca ne mogu doći u dodir s tom mešavinom jer je borna kiselina otrovna. Ali je zato veoma efikasna protiv buba.


Onaj ko kaže da sve zna,dostigao je maksimum svoje gluposti !
Forum » Opšti deo » Korisni saveti i trikovi u kući » Kako se rešiti štetočina u kuhinji
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: