Početna Registracija Login
[ Najnoviji Postovi · Članovi · Pravila foruma · Pretraga · RSS ]

  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » Od Bebe za Vas » Kuvajmo zajedno » Torte (*icon-0*)
Torte
BebanaDate: Subota, 29.10.2011, 14:06 | Number # 1
Username: Bebana
Poruke: 454
Nagrade: 5
Reputacija: 1
Reproofs:
Offline
Munchmallow torta



Uploaded with ImageShack.us


Sastojci za više od 10 porcija

Kora:

10 belanaca
21 kašika šećera

Fil:

10 žumanca
3 pudinga od vanile
1 kašika brašna
700 ml mleka
200 g šećera
1 pakovanje margarina

Šlag
U zavisnosti od veličine pleha potrebne su 4 do 5 kutija munchmallowa

Priprema

Kora: Umutiti belanaca i šećer i dodati jednu kašiku sirćeta na kraju. Peći na jakoj temperaturi oko 10 minuta pa sušiti još oko pola sata.

Fil: Umutiti žumanaca i puding od vanile, kašiku brašna i sve to skuvati u mleku i šećeru. Kad se fil ohladi dodati umućen margarin pa podeliti fil na dva dela. U jedan deo dodati izdrobljeni čokoladni deo munchmallowa a drugi ostaviti žut. Staviti koru pa braon fil zatim red belog preostalog munchmallowa pa žuti fil. Ukrasiti tortu sa dva šlaga.
BebanaDate: Subota, 29.10.2011, 14:08 | Number # 2
Username: Bebana
Poruke: 454
Nagrade: 5
Reputacija: 1
Reproofs:
Offline
ALVA TORTA



Uploaded with ImageShack.us


Sastojci za više od 10 porcija

300 g alve
300 g mlevenog "Plazma" keksa
600 g šlag pene

Priprema

Sjediniti mleveni keks sa alvom pa dodati 400 g šlag pene umućene sa što manje mleka da bude jako gust i čvrst. Formirati tortu, pa je premazati sa 200 g šlag pene
BebanaDate: Subota, 29.10.2011, 14:10 | Number # 3
Username: Bebana
Poruke: 454
Nagrade: 5
Reputacija: 1
Reproofs:
Offline
AMBASADOR TORTA



Uploaded with ImageShack.us


Sastojci za više od 10 porcija

8 jaja
12 kašika šećera
na vrh noža soli
4 kašike kakao praha
8 kašika brašna
1 prašak za pecivo

Fil:

pola litre mleka
5 kašika šećera
6 kašika brašna
200 g putera neslanog
100 g šećera u prahu
250 g žele bombona iseckanih

Čokoladna glazura:

250 g poluslatke čokolade za kuvanje
150 ml slatke pavlake

Priprema

Četvrtasti pleh 33x22 cm obložiti papirom za pečenje koji je podmazan puterom i poprašen brašnom. Mikserom dobro umutiti jaja, so i šećer dok se ne dobije vazdušasta masa. Dodati kakao i dobro masu izmešati sa drvenom kašikom. Dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo i opet lagano izmešati sa drvenom kašikom. Masu sipati u pripremljen, podmazan pleh. Staviti u zagrejanu rernu. Peći na 350°F, 30 do 40 minuta ili dok se testo ne odvoji od stranica pleha. To je najbolji znak da je kolač pečen. Pečen kolač ostaviti u plehu 10 minuta a onda pažljivo kolač premestiti na rešetku za hlađenje i pustiti da se dobro ohladi. Hladno preseći vodoravno da se dobiju dve kore.

Priprema fila: od pola litre mleka oduzeti mleka da može da se umuti 6 kašika brašna. Vodite računa da nema grudvica. Masa mora biti glatka. Preostalo mleko staviti sa šećerom da provri. Kada provri lagano i uz stalno mešanje dodavati glatku masu od brašna. Kuvati uz stalno mešanje dok se ne zgusne. Najbolje je to raditi sa žicom. Skuvan fil i ostaviti da se ohladi. Posebno umutiti puter sa šećerom u prahu dok masa ne pobeli i dodati u hladan fil. Dodati žele i lagano izmešati. Filovati tortu i preliti je čokoladnom glazurom.

Priprema glazure: čokoladu otopiti na pari i dodati vrelu slatku pavlaku. Dobro izmešati da se masa ujednači. Premazati celu tortu glazurom. Tortu ukrasiti sa lješnjacima glaziranim u rastopljenom šećeru, a okolo staviti niti od rastopljenog šećera. Prijatno.
BebanaDate: Subota, 29.10.2011, 14:12 | Number # 4
Username: Bebana
Poruke: 454
Nagrade: 5
Reputacija: 1
Reproofs:
Offline
ANA TORTA



Uploaded with ImageShack.us


Sastojci

100 g ulja
100 g vode
20 g kakao praha
5 jaja
100 g prah šećera
150 g šećera
150 g brašna

Pariški krem:

1 l slatke pavlake
200-250 g čokolade
0,5 dl ruma

Priprema

Način rada: ulje i vodu stavite na vatru pa kad prokuvaju dodajte kakao prah i intezivno izmešajte. Ostavite da se ohladi. U jednoj posudi umutite žumanca sa prah šećerom a u drugoj belanca sa kristal šećerom. Lagano spojite te umućene mase belanca i žumanca pa dodajte prohlađenu mešavinu ulja, vode i kakao praha, te na kraju pridružite brašno. Masu pažljivo razmažite po podmazanom i brašnom posutom plehu. Pecite na temperaturi od 175°C vodeći računa da se masa ne presuši. Za Anu tortu vam je potrebno šest kora.

Prokuvajte pavlaku, rastopite u njoj isitnjenu čokoladu, mešajte sve dok se krem ne ujednači, i potom ga skloniti sa vatre. Odložite u frižider. Dobro prohlađeni krem na kratko penasto izmutiti pre nego što ćete filovati tortu. Pripremiti šest kora od Ana mase. Napravite pariški krem, najbolje je da to učinite jedan dan ranije. Dobro ga umutite mikserom vodeći računa da ga ne prelupate. Postavite prvu koru i obruč, nafilujte je i postupak ponavljajte dok se ne utroši krem i kore. Poslednji nivo treba da bude krem. Odložite tortu na najmanje šest sati u frižder. Ukoliko raspolažete nugat masom potrebno je 400 g ili može da se zameni eurokrem blokom, otopite na pari i dodajte mu 150 g bele čokolade. Lagano mešajte dok se ne sastavi masa. Glazuru razlijte na bilo koju ravnu površinu koja može stati u vaš zamrzivač. Ohlađenu tortu oslobodite obruča. Izvadite iz friza pripremljenu glazuru i špatulom vaditi šire trake kojima ćete tortu obložiti sa strane i odozgo. Pokušajte da od traka pravite latice da bi torta podsećala na ružu. Ako smatrate da je ovaj postupak težak, naprosto prelijte tortu kao da je u pitanju bilo koja čokoladna glazura. Nugat možete zameniti eurokrem blokom samo ukoliko se odlučite za ovu jednostavniju varijantu dekorisanja.

Budući da je reč o izuzetnoj torti, specijalitetu Bečke škole poslastičarstva, ne morate sebe opterećivati komplikovanim završetkom. Poenta je u fantastičnom ukusu.
BebanaDate: Subota, 29.10.2011, 14:14 | Number # 5
Username: Bebana
Poruke: 454
Nagrade: 5
Reputacija: 1
Reproofs:
Offline
ANJA TORTA



Uploaded with ImageShack.us


Sastojci

Za koru (2 x) :

375 g šećera
150 g gustina
8 belanca
8 žumanca
so (na vrh noža)

Za fil:

200 g margarina
5 kašika čokolade u prahu
6 kašika šećera (prosejanog)
1 šoljica (za crnu kafu) crne kafe
1 l šlaga
4 žumanca

Za glazuru:

100 g čokolade
70 g putera
1 jaje

Za ukrašavanje:

šećerne figure
čokoladne mrvice

Priprema

Žumanca penasto umutiti, dodati šećer i mutiti oko 10 min. Belanca čvrsto umutiti, dodati im malo soli i pažljivo pomešati s umućenim žumancima i šećerom. Gustin prosejati i kašiku po kašiku dodati predhodnoj masi. Kalup za tortu (okrugli) dobro podmazati margarinom i brašnom, 1 pripremljene mase sipati i staviti da se peče. Peče se na 200°C oko 15-20 min. u zavisnosti od šporeta. Kada je pečeno, mokrom krpom obložiti stranice kalupa, ostaviti malo da se ohladi i skinuti kalup. Postupak ponoviti još jedanput na isti način od ostale 1 mase. Ohlađene biskvite filovati pripremljenim filom.

Fil: Umutiti šlag, dodati čokoladu u prahu, umućena žumanca, crnu kafu i na vodenom kupatilu, uz neprestano mešanje oko 15 min. kuvati. Margarin umutiti sa ceserom, pomešati sa šlag – čokolada masom (vruća) dobro izmutiti i ostaviti na sobnoj temperaturi 15 min. da se hladi. Masu povremeno mešati i mlaku naneti na jednu koru. Drugom korom poklopiti i blago (rukom) pritisnuti. Stranice i površinu torte, tankim filom (ostatak) premazati i naneti glazuru.

Glazura: Na vodenom kupatilu otopiti puter, dodati izlomljenu čokoladu, dobro promešati i pomeriti s pare tj. vodenog kupatila. Dodati razmućeno jaje, mikserom izmiksati i odmah preliti tortu. Ostaviti da se ohladi i pristupiti ukrašavanju. Ostaviti da se glazura malo stegne i pristupiti po želji ukrašavanju.
BebanaDate: Subota, 29.10.2011, 14:16 | Number # 6
Username: Bebana
Poruke: 454
Nagrade: 5
Reputacija: 1
Reproofs:
Offline
BAJADERA TORTA


Sastojci za više od 10 porcija

300 g mlevenog plazma keksa
375 g margarina
390 g šećera u prahu
100 g čokolade za kuvanje
250 g mlevenih oraha
1 čaša soka od pomorandže
1/2 l mleka
2 pudinga od vanile
2 šlaga

Priprema

Prva kora:

300 g mlevenog plazma keksa, 125 g istopljenog margarina, 130 g šećera u prahu, 100 g istopljene čokolade za kuvanje i malo soka od pomorandže. Sve sastojke umutiti i staviti u frižider da se malo stegne.

Druga kora:

250 g mlevenih oraha, 125 g istopljenog margarina, 130 g šećera u prahu i malo soka od pomorandže. Sve sastojke umutiti i staviti u frižider da se malo stegne.

Treca kora:

Dva pudinga od vanile skuvati u pola litre mleka sa četiri kašike šećera. Kada se masa ohladi dodati 125 g margarina sa 130 g šećera u prahu.
Na tacnu staviti prvu koru i oblikovati po želji. Preko prve drugu, na drugu treću i preko treće lepo umućena dva šlaga s mlekom. Prijatno!
BebanaDate: Subota, 29.10.2011, 14:21 | Number # 7
Username: Bebana
Poruke: 454
Nagrade: 5
Reputacija: 1
Reproofs:
Offline
BELA TORTA


Sastojci za 10 porcija

KORA

12 belanaca
1/2 kg šećera
1 kašika sirćeta

FIL

12 žumanaca
250 g šećera
5 kašika brašna
1/2 l mleka
1 margarin (250 g)
250 g šećera u prahu
300 g oraha
3-4 šlaga (iz kesice)

Priprema

Dobro ulupati belanca i zatim postepeno dodavati po 3 kašike šećera i dalje mutiti. Na kraju dodati kašiku sirćeta. Tepsiju pouljiti ili staviti masni papir al´ i njega malo nauljiti. Testo rasporediti ravnomerno po tepsiji, peći na 150°C oko 1 h. Kora posle pečenja ne treba da je hrskava, već meka i vazdušasta.

Fil se priprema tako što se 12 žumanaca umuti sa 250 g šećera, zatim se doda 5 kašika brašna i pola litre mleka pa sve skuva zajedno na pari uz stalno mešanje. Kad je fil skuvan ostaviti da se dobro ohladi. U međuvremenu dobro umutiti margarin sa 250 g šećera. U ovu smesu dodati ohlađen fil (da se margarin ne bi topio). Podeliti fil na 2 dela pa u jedan dodati 300 g mlevenih oraha.

Koru premazati prvo žutim filom, zatim filom sa orasima i celu tortu premazati ulupanim šlagom.
Forum » Od Bebe za Vas » Kuvajmo zajedno » Torte (*icon-0*)
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: