Početna Registracija Login
[ Najnoviji Postovi · Članovi · Pravila foruma · Pretraga · RSS ]

  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » Od Bebe za Vas » Nije ni muskarcima lako » I muškarce trese klimaks (*icon-0*)
I muškarce trese klimaks
BebanaDate: Ponedeljak, 21.11.2011, 07:43 | Number # 1
Username: Bebana
Poruke: 454
Nagrade: 5
Reputacija: 1
Reproofs:
Offline
I muškarce trese klimaks


A. Šerer
Andropauza - pad hormona testosterona izaziva brojne fizičke i psihičke smetnje. Osnovna terapija je nadoknada hormona, ali mora da se menja i način života



Kada vam je suprug ili kolega na poslu džangrizav, bukne u licu a uz to se i požali na nesanicu, zamor, pojačano znojenje ili impotenciju - nema sumnje - trese ga klimaks. Andropauza, ili muški klimaks, kako se obično zove, podrazumeva smanjeno lučenje androgena - muških polnih hormona kod starijih muškaraca. Na njega nisu imuni ni mlađi muškarci (između 45. i 55. godine) pa se i kod njih može pojaviti fenomen sličan ženskoj menopauzi, nazvan andropauza. Uzrok andropauze je sniženje koncentracije testosterona, hormona koji je odgovoran za razvoj muških polnih karakteristika.


Razlog smanjenog lučenja testosterona u tim godinama je na više nivoa - nivou mozga (hipotalamusa), smanjenje funkcije testisa i smanjenje biološki aktivnog testosterona u serumu. Za razliku od žena gde se menopauza manifestuje jasno (gubitak menstrualnog ciklusa), kod muškaraca taj proces je postepen i manifestuje se funkcionalnim i organskim promenama u organizmu muškarca. Andropauza je postala aktuelna u poslednje vreme, a razlog je duži životni vek i savremen način života.

Quote
UVEĆANJE PROSTATE

Jedno od značajnih oboljenja koje je u vezi sa andropauzom i prisutno je kod muškaraca starije životne dobi je benigna prostatična hiperplazija (BPH), odnosno uvećanje prostate. Jedna od teorija koja objašnjava nastanak BPH je promena odnosa testosterona i estrogena kod starijih muškaraca u korist estrogena. Ovo oboljenje je izvor velikih tegoba sa mokrenjem u poznijim godinama u smislu otežanog i učestalog mokrenja, noćnog mokrenja, zastoja mokraće, pa sve do pojave mokraće u krvi - pojašnjava dr Potpara.


- Andropauzu prate simptomi fizičke i psihičke prirode - kaže dr Goran Potpara, specijalista urologije u Kliničko-bolničkom centru „Zemun“. - To su osteoporoza, smanjenje mišićne mase, gojaznost, povećan rizik od kardio-vaskularnih oboljenja, pojačano znojenje, osećaj lupanja srca i rumenilo lica. Takođe promene na nivou psihičke sfere kao što su nervoza, razdražljivost, poremećaj sna, zamaranje, smanjenje libida, erektilna disfunkcija, smanjenje intelektualnih kapaciteta... Uzrok svih ovih tegoba je vezan za snižen nivo androgena u serumu, koji igraju značajnu ulogu u metabolizmu.

Da li je neko u andropauzi ili ne? Da li su pobrojane tegobe izazvane sniženjem testosterona? Odgovor na ovo pitanje, po rečima dr Potpare je teško dati zato što se najveći broj tegoba uglavnom pripisuje drugim oboljenjima koja su karakteristična za to životno doba. Postavljanje dijagnoze podrazumeva kompleksan pristup problemu, temeljno ispitivanje svih organskih sistema i određivanje hormonskog statusa.

- Kad se utvrdi da se radi o andropauzi, osnovna terapija je nadoknada testosterona - objašnjava naš sagovornik. - Pre započinjanja terapije jako je bitno da urolog isključi postojanje karcinoma prostate na osnovu analize tumor-markera PSA, rektalnog pregleda i ultrazvuka. Takođe, treba jako biti obazriv sa primenom testosterona kod nekih bolesti jetre, kardio-vaskularnog sistema i bubrežnih bolesti.

Uz terapiju je jako bitan i način života, redovno vežbanje, izbegavanje alkohola, pušenja, stresa i određena dijeta. Povoljan terapijski odgovor bi trebalo da bude povećanje životnog elana, popravljanje raspoloženja, poboljšanje sna, smanjenje napetosti i nervoze i povećanje libida, popravljanje erektilne funkcije i povećanje mišićne snage - kaže naš sagovornik.
Forum » Od Bebe za Vas » Nije ni muskarcima lako » I muškarce trese klimaks (*icon-0*)
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: