Početna Registracija Login
[ Najnoviji Postovi · Članovi · Pravila foruma · Pretraga · RSS ]

  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » Specijalni forum - Best of Web (samo linkovi do best foruma) » Free programi ,Tutorijali » Tutorijali
Tutorijali
LalasoDate: Sreda, 29.12.2010, 16:31 | Number # 1
Username: Lalaso
Poruke: 440
Nagrade: 5
Reputacija: 1
Reproofs:
Offline
Ova stranica je namjenjena svim zaljubljenicima (i onima koji će to tek postati) u virtualni tuning automobila.

- auto u pokretu
- badboy izgled
- bijela svjetla
- bijeli žmigavci
- bočni usisnik zraka
- bojanje bijelog automobila
- bojanje lajsne
- cabrio
- crtanje dijelova
- display
- djelomično bojanje automobila
- intercooler
- ispušni ventil
- izrada kombija
- karbonska vlakna
- kromirani izgled
- lexus svjetla
- metalik stakla
- mrežica ili rešetka
- natpisi
- neonska rasvjeta
- obrve
- otvoreni prozor
- prošireni blatobrani
- snijeg ili kiša
- spuštanje auta
- tamna stakla
- ubacivanje slike
- vatreni jezici
- zaglađivanje
- zamjena auspuha
- zamjena boje
- zamjena branika
- zamjena fara
- zamjena felge
- zamjena pozadine
- zamjena praga
- zamjena retrovizora
- Z3 rebra

Available for users only


Onaj ko kaže da sve zna,dostigao je maksimum svoje gluposti !
LalasoDate: Sreda, 29.12.2010, 16:33 | Number # 2
Username: Lalaso
Poruke: 440
Nagrade: 5
Reputacija: 1
Reproofs:
Offline
Photoshop Tutorials (na Engleskom)

Available for users only


Onaj ko kaže da sve zna,dostigao je maksimum svoje gluposti !
LalasoDate: Sreda, 29.12.2010, 16:35 | Number # 3
Username: Lalaso
Poruke: 440
Nagrade: 5
Reputacija: 1
Reproofs:
Offline
Windows 7 Tutorijali

Available for users only


Onaj ko kaže da sve zna,dostigao je maksimum svoje gluposti !
LalasoDate: Sreda, 29.12.2010, 16:37 | Number # 4
Username: Lalaso
Poruke: 440
Nagrade: 5
Reputacija: 1
Reproofs:
Offline
Kako napraviti sajt i postaviti ga na server? 1.

Ukoliko vas stvarno interesuje pravljenje web stranica i podizanje sajtova na server, odvojicete pola sata da procitate ovaj tekst u potpunosti, jer su u njemu objasnjene osnove.

Trudio sam se koliko je moguce da na najjednostavniji, ali i najbrzi nacin, objasnim ono sto muci svakog pocetnika u ovoj oblasti, i sasvim sam siguran da cete nakon citanja ovog teksta znati gde, sta, i kako da upotrebite i trazite.
Da li mogu imati sajt, blog, forum a da ne znam HTML, PHP, Javu, Apache, IIS...?

Da, odgovor je Da.

Dovoljno je da registrujete nalog na nekom sajtu koji nudi besplatan CMS i za par minuta poceti sa unosom sadrzaja koji zelite kaciti na sajt.

Ali to moze svako. Da li vi zelite da u celoj prici budete ograniceni na to da samo znate ubaciti sadrzaj na sajt?
Da li zelite blog, sajt, forum - mozda zaradu od reklama - ili jednostavno sajt za svoju dusu?

Ako zelite zaradu od reklama imate vise nacina koji se medjusobno ne iskljucuju:

1 - Da otvorite nalog Google Adsense, dobijete kodove koje ubacujete u svoj sajt da bi se reklame prikazivale. Google salje cekove kada predjete neku cifru, ali mozete izabrati opciju i da se pare gomilaju na racunu.

Google Adsense nije jedini koji ovu uslugu, ali je u svakom slucaju najpoznatiji.

2 - Da napravite sajt/blog/forum koji su usmereni na odredjenu ciljnu grupu i da na osnovu toga ostvarite saradnju sa stranim ili domacim kompanijama koje su spremne da se reklamiraju kod vas tako sto cete okaciti njihove banere na vas sajt ili ce vam placati da pisete recenzije o njihovim proizvodima.

3 - Da napravite sajt/blog i da pisete o necemu (ili strasno kvalitetno i zanimljivo o dosta toga - recimo najnovije vesti, smesni video klipovi itd..) a da ne kacite nicije reklame na vas sajt jer ce vam taj sajt pomoci da dobijete posao u web ili obicnom novinarstvu itd...

4- U realnosti su gornja tri nacina isprepletena. Prvo sto trebate imati je dobar sadrzaj, na onovu koga cete moci zaradjivati od Google Adsense i drugih. Zatim, kada se "procuje" za vas sajt neke ce kompanije htedi da se reklamiraju na vasem sajtu, a sve to dobro dodje ukoliko hocete da nadjete bolji posao. Ko zna, mozda budete toliko dobro pisali da cete sasvim solidan novac zaradjivati od reklamiranje pa necete morati raditi za druge.

5 - Moguca je i peta situacija. Ukoliko budete imali dobar i perspektivan sajt, mozete ga prodati nekom za dobre pare ako se budete umorili od cele price. Naravno, ne morate prodati sve "akcije" sajta, vec zadrzati odredjeni procenat.
Informaticka terminologija - najcesci problem u pocetku.

Desilo vam se sigurno da u drustvu sedite sa ljudima koji pricaju o sajtovima, blogovanju, mikroblogovanju, web serverima, domenima i hostingu i ostalom. Bas to cemo obraditi, ali pre toga idemo redom.

Sta je domen?
Vas sajt se mora nekako zvati -dakle, morate imati domen.

Domen je google.com, domen je yahoo.com, domen je vassajt.com

Kada birate domen gledajte da to bude uocljiv, zanimljiv, lako pamtljiv termin koji govori o tome cime se sajt bavi. Nije logicno registrovati domen smesnepatkezelene.com ako pisete o pletenju dzempera.

Gde se registruje domen?

Samo ukucajte na trazilici nesto kao "registracija domena", "pruzamo usluge registracije domena" i slicno. Na Internetu postoji mali milion firmi koje se bave prodajom, tj. registracijom domena. Bitno je da pare date nekoj stabilnoj firmi za koju imate preporuku. U svakom slucaju, registracija domena je veoma lak posao ako imate karticu za placanje na Internetu. Naravno mozete registrovati domen i obicnom uplatnicom toj firmi, ako je firma registrovana u nasoj zemlji.

Mozete birati izmedju domena: vassajt.com, vassajt.net, vassajt.biz, vassajt.info, vassajt.tv i tako dalje.

Sta je hosting?

Hosting - to je mesto gde cete drzati vas sajt - neki serveri. Mozete platiti hosting kod neke kompanije, a mozete dobiti besplatan hosting.

Besplatan hosting daju firme da bi ih vi reklamirali, jer ce naziv vaseg sajta biti u ovoj formi: vassajt.njihovsajt.com

Dakle ako sam ja posetilac vaseg sajta, videcu da vas hosting obezbedjuje kompanija njihovsajt.com i mozda cu i ja kupiti hosting kod njih ili uzeti besplatan nalog. Tako to funkcionise.
Besplatan domen i besplatan hosting uz njihov CMS (CMS je sistem za upravljanje sadrzajem)?

Da moguce je i to. Ukoliko zelite napraviti blog, koga ne zelite vi praviti sto se tehnicke strane tice mozete koristiti adrese kao sto su wordpress.com gde cete za par minuta popunjavanjem forme dobiti blog koji ce se zvati : vassajt.wordpress.com

Kada napravite sajt kod wordpress.com-a vi imate relativno ogranicene mogucnosti administracije, sto je dobro, ali i lose. U potpunosti vas sajt zavisi od njihovog odrzavanja i poslovne politike, ali je sve besplatno. Na vama je da samo unosite sadrzaj, stavljate reklame, menjate izgleda sajta i pravite redovnu arhivu...
Besplatan domen i besplatan hosting uz vas CMS?

Kad napravite sajt kod firmi koje daju besplatan hosting i subdomen, ali vama ostavljaju da radite sa kojim god CMS-om, na vama je da se starate o administraciji sajta u smislu da se brinete o bezbednosti sajta, arhiviranju, update-om, popravkama, prepravkama. Naravno, to daje i znatno vecu slobodu.

Vecina vlasnika sajtova je pocela upravo na prethodni nacin. Odaberu CMS kao sto su Mambo, Joomla, Drupal, i sl. Zatim otvore neki besplatan hosting i uce se izvesno vreme kako sve funkcionise. Nakon odredjenog vremena kupe domene, kupe pravi hosting i ozbiljno pocnu da se bave celom pricom.

VEOMA BITNO: U vecini slucajeva tamo gde ste kupili hosting mozete registrovati i domen.

Ako zelite praviti sajt i biti samostalni webmaster i vlasnik


Onaj ko kaže da sve zna,dostigao je maksimum svoje gluposti !
LalasoDate: Sreda, 29.12.2010, 16:38 | Number # 5
Username: Lalaso
Poruke: 440
Nagrade: 5
Reputacija: 1
Reproofs:
Offline
Kako napraviti sajt i postaviti ga na server? 2.

Opet, imate par pristupa koje mozete kombinovati.

1 - Mozete uciti samo HTML - sto je osnova za pravljenje i unos sadrzaja

2 - Mozete uciti HTML i ostalo sto vam treba (PHP, MySQL, JavaScript...)

U prvom slucaju ucite najosnovnije stvari koje su vam dovoljen da napravite neki krajnje jednostavan sajt, ali ne mora znaciti da ce biti los - bas naprotiv. Sajtovi koji su radjeni u HTML-u su veoma pregledni, laki za snalazenje, brzi i prilagodljivi ako su dobro napisani.

Drugi slucaj je da bas ozbiljno krenete u celu pricu i kada savladate HTML idete dalje, ucite o administraciji web servera (Apache, IIS, itd), ucite Java Script, ucite PHP i ostalo sto vam treba za odrzavanje i izradu kompleksnih i velikih sajtova.

Kako god krenuli, pre ili kasnije cete morati raditi po necemu sto je Apache (server), PHP (programiranje), CSS (izgled sajta) itd.

Namerno sam u celoj prici potencirao termin HTML. Bitno je shvatiti osnovne koncepte i termine, a kasnije ce sve doci po redu. Razne verzije CSS-a, Apache-a, PHP-a su samo to - razne verzije. Bitna je sustina.
Da li je moguce samo sa HTML - om napraviti sajt ?

Da, naravno. Ukoliko savladate cak i osnove HTML-a, u roku od par dana cete moci prebacivati vas tekstualni sadrzaj u HTML kod, tj. pocecete praviti jednostavne Web stranice koje ce biti veoma lako ubaciti na servere kompanije kod koje ste uzeli hosting.

Zapravo u celoj prici nema prostijeg od HTML-a. HTML kodiranje najbrze daje rezultate jer odmah vidite kako ce vam stranica izgledati cak i da pisete kod u obicnom notepad-u.

Jos bolje, sve sto iskodirate u HTML-u ne morate ubacivati na server hosting kompanije. Kako ce vam stranica izgledati na Internetu mozete videti i ako je otvorite u obicnom Internet Exploreru, Operi, Mozili itd.

Izuzetno povoljna okolnost kod sajtova koji su uradjeni samo od HTML-a jeste sto source kod mozete pisati u bilo kom tekstualnom editoru. Dakle, nece vam trebati nikakav dodatni fensi programi osim obicnog editora, a mnogi od njih su besplatni. Samo potrazite po Internetu: "free text editor", ili "besplatan tekst editor", ili "download free text editor"
Sta je CMS?

CMS je skracenica od Content Management System, tj. sistem za menadzment sadrzaja , sistem za upravljanje sadrzajem.

CMS-ova ima raznih, a sto je najbolje ogroman broj njih je besplatan. CMS je idealan za pocetnike jer omogucuje da za par minuta podignete svoj sajt, forum ili blog, i krenete sa unosenjem sadrzaja.

CMS se skida sa sajtova kao sto su Nucleus CMS, Drupal, Joomla, Wordpress, zatim se ubacuju na server hosting kompanije preko korisnickog panela ili FTP naloga.

(FTP nalog vam daje hosting kompanija da bi preko njega usli direktno na njihov server i prebacili bilo CMS, bilo samo HTML stranice, bilo filmove, muziku, dokumente - na vama je da izaberete)

[Ne brinite sad o FTP-u, sada obradjujemo koncepte - o tehnickim stvarima cemo detaljno u drugom prirucniku]
Instalacija CMS-a

Mozete uzeti besplatan hosting kod neke kompanije koje daje opciju instalacije CMS-ova po vasem izboru. Postupak se sastoji u tome da u korisnickom panelu (kad se logujete na sajt onoga ko vam daje hosting) napravite bazu podataka (to je par klikova - nista komplikovano.)

Zatim, pokrenete instalaciju CMS-a na nacin koji je opisan u uputstvu svakog CMS-a. CMS ce vas u jednom trenutku pitati koju ste bazu podataka napravili. Nakon sto unesete ime baze, CMS ce nastaviti instalaciju i skoro sve sam zavrsiti. Vi cete bukvalno samo odgovarati na pitanja gde ste sta na server ubacili i kako hocete da vam bude korisnicko ime i sifra za administraciju CMS-a.

Veoma Vazno: Korisnicko ime i sifra za CMS nisu korisnicko ime i sifra koje koristite za ulaz na korisnicki nalog kod hosting kompanije gde instalirate CMS, niti je to korisnicko ime i sifra kojom ulazite u bazu podataka koju ste napravili da bi instalirali CMS.

Da, SIFRE MOZETE STAVITI iste i za hosting nalog, i za CMS , i za bazu podataka, i za FTP nalog - ALI JE TO BEZBEDNOSNI RIZIK.

Ne plasite se prethodnog teksta. Ne mozete nista pokvariti sto se ne moze ispraviti. Cak i da nesto zabrljate, mozete izbrisati bazu podataka, izbrisati CMS, izbrisati FTP nalog i poceti proces iz pocetka.

Jedino na sta treba obratiti paznju je da ne zaboravite sifre kod hosting kompanije, jer od tog korisnickog naloga i sifre zavisi sve ostalo. Dakle, gledajte da budete maksimalno skoncentrisani kad budete otvarali korisnicki nalog na sajtu hosting kompanije.

To sto je besplatno, ne znaci i da mozete biti neozbiljni. Imajte na umu da su mnogi ljudi poceli od besplatnih naloga pa su napravili poprilicno bogatstvo na Internetu, ili im je koristilo da nadju bolje poslove.
Olaksavajuce okolnosti za pocetnike

Posto se vecina pocetnika u pravljenju i postavljanju Web sajtova plasi "petljanja" po korisnickom panelu hosting kompanije kod koje su otvorili nalog, dobra vest je da mozete od svog kucnog racunara mozete napraviti Web server na kome mozete vezbati do mile volje. Taj Web server cete savladati za par sati, tako da cete bez problema moci odvazno krenuti u instalaciju CMS-a kog ste odabrali na serverima hosting kompanije.

Radi se o aplikacijama koje u sebi sadrze i PHP i Apache i MySQL bazu - jedan od njih je i Wamp Server.


Onaj ko kaže da sve zna,dostigao je maksimum svoje gluposti !
LalasoDate: Sreda, 29.12.2010, 16:40 | Number # 6
Username: Lalaso
Poruke: 440
Nagrade: 5
Reputacija: 1
Reproofs:
Offline

Available for users only


Onaj ko kaže da sve zna,dostigao je maksimum svoje gluposti !
LalasoDate: Sreda, 29.12.2010, 16:40 | Number # 7
Username: Lalaso
Poruke: 440
Nagrade: 5
Reputacija: 1
Reproofs:
Offline
Tutorijali na našem jeziku

Available for users only


Onaj ko kaže da sve zna,dostigao je maksimum svoje gluposti !
LalasoDate: Sreda, 29.12.2010, 16:41 | Number # 8
Username: Lalaso
Poruke: 440
Nagrade: 5
Reputacija: 1
Reproofs:
Offline

Kategorije:

* hardware (5)
* općenito (20)
o tips and tricks (2)
* software (4)
* tehnologija (2)
* Tutoriali (5)
* web i internet (17)
o HTML i CSS (1)
o PHP (3)
o tražilice (4)
* zabava (3)

Available for users only


Onaj ko kaže da sve zna,dostigao je maksimum svoje gluposti !
LalasoDate: Sreda, 29.12.2010, 16:42 | Number # 9
Username: Lalaso
Poruke: 440
Nagrade: 5
Reputacija: 1
Reproofs:
Offline

SubtitleWorkshop - Napredne opcije
Ovo kratko uputstvo je namenjeno svim prevodiocima...

XSUBS-Umetanje titla u divx
Postupak koji omogucava da na linijskom DivX playeru imate čćžđš te 3 titla i mozete izabrati boju i velicinu titla.

RIPANJE TITLA SA DVD-a (kugi001)
Vadjenje titla sa dvd-a sa VobBlankerom, VobSubom i Subripom...

Vadjenje zaljepljenog titla
Vadjenje zaljepljenog titla sa Subripom

DVDLAB i VIDEO MENU
Objašnjenje kako napraviti komplicirani video menu u DVDLab-u.

DVDLAB i izrada MENU-a
Primjer izrade MENU-a u DVDLab-u. Imamo 2 primjera u ovom opisu.

Novi DVD sa starim izbornikom
Kako kreirati DVD sa titlom i ubaciti ga sa postojecim izbornikom

DVDShrink
Opis programa DVDShrink i kako sa njim raditi

Kako izbaciti neželjene dijelove sa DVD-a -
Kako izbaciti nezeljene dijelove sa DVD-a i zaobici njihovu reprodukciju

Meni u DVD Maestru (Hornet)
Kako napraviti Meni u DVD Maestru

2 Filma na 1 DVD sa DVD2ONE
Objasnjenje kako za 20-tak minuta dobiti 2 filma na 1 dvd-u

NTSC avi -> PAL dvd
Kako avi 23.976fps pretvoriti u 25fps DVD

DVDMaestro i tilovi
Kako ubaciti titlove u DVD pomocu DVDMaestra i Subripa

XviD (Koepi verzija) uputa/opis
Opis ekrana u XviD-u (Koepi verzija)

DivX 5.1 upute/opis
Opisi i upute za DivX 5.1 ekrane

Gordian Knot 0.28.6.3
Konverzija DVD u Xvid/Divx pomoću Gordian Knota

Tmpeg DVD Authoring - Div-x u DVD - 2dio
Kako napraviti DVD sa 3 filma

Div-X u DVD 1dio
Kako 300 minuta Div-X filma prebaciti na 1 DVD-r medij

RipItAll (KoVa)
Kako napraviti Divx film uz pomoć RipItAll-a

800mb na CD-e od 80min
Kako zgurati 800mb na cd-e od 80min?

AC3 i trzanje u DivX-u
Kako izbjeći trzanje u DivX-u sa AC3 zvukom.

Autorun CD
Kako natjerati film da se pokrene ćim se umetne u CD-rom.

NERO BURNING 90 MIN CD (Anarchy)
Objašnjenje kako spržiti 90 minutni cd-e sa Nerom.

Titlovi sa TIME ADJUSTER (The_Serverman)
Objašnjenje kako namjestiti i razrezati titl sa TIME ADJUSTEROM.

AVI u VCD sa CCESP2.50 (FFS-ffroms)
AVI u VCD sa CinemaCraft SP v2.50 (CCESP2.50)

BeSweet Vodič za Audiostopere (Excalibur!)
Kako napraviti MP3 korištenjem BeSweet-a.

XviD + GKnot
Objašnjenje kako napraviti XviD film uz pomoć Gordian Knota.

NanDub - SBC Encoding
Objašnjenje kako uz pomoć NanDuba napraviti dobar DivX film uz korištenje 3.11 DivX Codeca.

SubAdjust
Namještavanje titlova sa SubAdjustom. Kako razrezati, usporiti ili ubrzati titl.

Available for users only


Onaj ko kaže da sve zna,dostigao je maksimum svoje gluposti !
LalasoDate: Nedelja, 07.08.2011, 17:59 | Number # 10
Username: Lalaso
Poruke: 440
Nagrade: 5
Reputacija: 1
Reproofs:
Offline
Sajt bez mnogo reči i rečenica (ima ih svega nekoliko) koji predstavlja izložbu jednostavnih DHTML i AJAX skriptova. Dakle, ukoliko ste slabi sa kodiranjem a pošto-poto hoćete da napravite svoj sajt ili ulepšate tuđi (bar na svom kompjuteru), možete se poslužiti ovim sajtom. Svaki od predstavljenih primera otvara se u posebnom prozoru radi lakšeg pregleda i predstavljanja samog kôda.



Link:
Code
http://miniajax.com/


Onaj ko kaže da sve zna,dostigao je maksimum svoje gluposti !
Forum » Specijalni forum - Best of Web (samo linkovi do best foruma) » Free programi ,Tutorijali » Tutorijali
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: