Početna Registracija Login
[ Najnoviji Postovi · Članovi · Pravila foruma · Pretraga · RSS ]

  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » Opšti deo » Korisni saveti i trikovi u kući » Praktični kuhinjski saveti
Praktični kuhinjski saveti
LalasoDate: Sreda, 05.01.2011, 18:10 | Number # 1
Username: Lalaso
Poruke: 440
Nagrade: 5
Reputacija: 1
Reproofs:
Offline
Čaše uklještene jedna u drugoj

Takve čaše najlakše ćete razdvojiti ako donju uronite u toplu vodu, a u gornju pustite mlaz hladne vode.

Napukli tanjir

Ako vam je napukao tanjir nekog porculanskog servisa, pokušajte da ga spasite tako što ćete ga prokuvati 15 minuta na laganoj vatri u mleku (tako da mleko prekrije tanjir). Kad se mleko osuši-na tanjiru se neće vidjeti oštećenje.

Stare pletene korpe

Stare pletene korpe i korpice možete obnoviti bojom iz raspršivača u skladu s bojom vašeg kuhinjskog ili trpezarijskog nameštaja. Tako osvežene korpe mogu vam služiti kao ukras, za spremanje voća, ključeva, čepova, plastičnih kesa i svega onog što inače nema pravo mesto.

Zalivanje cveća kad niste kod kuće

Staklenu flašu od soka ili vode napunite vodom, zatvorite krpicom i okrenite je naglavačke, te vrh zakopajte u zemlju u tegli. Cveće će imati vodu i samo će se zalivati dok ste vi na godišnjem odmoru.

Čišćenje mašine za veš

Mašinu za veš potrebno je povremeno očistiti. Za čišćenje bubnja- u njega ulijte vruću vodu i litru alkoholnog sirćeta, pa uključite program za ispiranje. Svi ostaci deterdženta na bubnju na taj način će biti uklonjeni.

Oštrenje noževa

Ako tupim nožem nekoliko puta prerežete svež krompir, vaš nož će definitivno biti oštriji. Nož možete naoštriti i tako što ćete ga nekoliko puta povući po donjoj ivici porculanske šoljice ili tanjirića.

Učvrstite držač sekire za meso

Ako imate osećaj da je držač sekire za meso labav, ostavite ga na više sati u vodi. Drvo će se napiti vode i držač će opet biti čvrst.

Otvaranje tegli

Staklenu teglu ćete najlakše otvoriti ako je okrenete tako da je poklopac okrenut prema dole i uronite ga u vruću vodu. Kratko pričekajte i bez problema ćete otvoriti teglu.

Čepovi na sanitarijama

Čep na sudoperu, umivaoniku ili kadi neće propuštati vodu budete li ga premazali acetonom i odmah potom posuli dječjim puderom. Kad se čep potpuno osuši više neće propuštati vodu.

Čuvanje džema od budji

Džem ili pekmez sačuvaćete od plesni ako teglu okrenete na poklopac. Tako ćete sadržaj sačuvati od budji više od godinu dana.

Lek protiv migrene

Muči vas migrena? Napravite obloge od limunovog soka i stavite ih na čelo i slepoočnice. Bolovi će uskoro nestati.

Lek protiv mučnine u autu

Patite li od mučnine u automobilu, pre nego što krenete pojedite komadić čokolade.

Lek za bolno grlo

Boli vas grlo? U mleku skuvajte list kelja, zasladite i popijte što toplije.

Snižavanje temperature

Povišenu temperaturu možete sniziti ako pojedete izrendanu cveklu pomešanu sa renom.

Lek protiv nervoze

Nervozni ste, uznemireni, napeti i jednostavno ne znate šta biste sa sobom? Najbolje će vas umiriti kašičica meda u čaju od kamilice.

Pomoć kod reume

Ako patite od reume pomoćiće vam stari savet. U pećnici zagrejte platnenu vrećicu punu soli i njome na pola sata obložite bolno mesto.

Otečeni zglobovi

Zglobovi vam neće biti otečeni držite li ih pet minuta zamotane u peškiru pre toga nakvašenom u vodi sa sirćetom.

Krompirov skrob uništava

Sprej od krompirovog skroba nije otrovan, ali uništava i obuzdava napasti kao što su biljne vaši, koje često napadaju ruže. Razmutite 30 grama krompirovog skroba u 1,25 litara tople vode, polako dodajući vodu da bi se skrob potpuno rastopio. Sipajte u bočicu sa prskalicom i u nju dodajte čajnu kašičicu tečnog sapuna ili deterdženta za pranje sudova. Promućkajte i obilno poprskajte sobne ili vrtne biljke kako biste se rešili napasti.

Izvor: Zena


Onaj ko kaže da sve zna,dostigao je maksimum svoje gluposti !
LalasoDate: Sreda, 05.01.2011, 18:11 | Number # 2
Username: Lalaso
Poruke: 440
Nagrade: 5
Reputacija: 1
Reproofs:
Offline
Peršun

Da peršun ne bi izgubio hranljive vrednosti kuvanjem, stavite ga u supu u poslednji čas.
Peršun iseckajte i u slojevima stavite u staklenu flašu, a između pojedinih slojeva peršuna sipajte so. Tako će peršin ostati svež nekoliko nedelja.
Lišće peršuna možete iseckati i zamrznuti u kesici ili posudici za led, tako ćete uvek imati svež peršun za spremanje jela.
Oprano peršunovo i celerovo lišće, pa i kapar, možete osušiti tako što ćete ga zavezati i ostaviti u senci da se osuši viseći, a ako želite da zadrži lepu zelenu boju, neko ga vreme držite na suncu.

Pranje povrća

Povrće kod kojeg se jede deo koji raste pod zemljom (npr. šargarepa) pere se pod mlazom hladne vode, ono kod kojeg se jede nadzemni deo – pod mlazom mlake vode.

Kuvanje zelenog povrća

Zeleno lisnato povrće kuva se otkriveno da ne bi izgubilo zelenu boju. Treba ga kuvati u malo vode i kratko.

Zadržavanje svežine špargle

Špargle će ostati sveže nekoliko dana ukoliko omotate njihove stabljike vlažnom krpom.

Rendanje rena

Nećete plakati prilikom rendanja rena, ako ga pre rendanja ostavite u zamrzivaču i zamrznete.

Seckanje luka

Ukoliko vam luk smeta za oči dok ga seckate, stavite ga na 15 minuta u zamrzivač i više nećete imati problema.

Kuvano mleko

Mleko će duže vremena ostati sveže budete li mu za vreme kuvanja dodali malo šećera.

Mleko neće prekipeti ako na lonac stavite cediljku.

Čuvanje limuna

Prerezani limun prilično se brzo suši i zato vam savetujemo da prerezani deo pospete solju. Pre nego što ga ponovo upotrebite isecite tanku krišku i bacite je, a preostali deo iskoristite.
Svež limun stavite u veću staklenu posudu i napunite hladnom vodom. Tako spremljeni limun imaće mekšu koru i posle će dati više soka.

Prženi krompir

Prženi krompir biće hrskaviji ako komadiće pre prženja u vrućoj masti pospete s malo brašna.
Još jedan način dobijanja hrskavosti jeste da ga pre pečenja nekoliko minuta ostavite u vreloj slanoj vodi, obrišete krpom i onda zapečete.
Kako vam se krompir ne bi zapekao za dno posude kad ga pečete u rerni, pre toga ga namočite nekoliko minuta u slanoj vodi.
Sami lako možete pripremiti krompiriće za brzo korišćenje. Oljuštite krompir,iseckajte ga na štapiće kao za pomfrit , na nekoliko minuta ih prokuvajte u vreloj vodi,a kad se ohlade stavite ih u kesu i zamrznite.

Krompir za salatu

Kuvani krompir koji nameravate pripremiti za salatu biće ukusniji i upiti manje ulja ako ga pre seckanja na minutu ili dve potopite u mleko.
Kuvane krompire lakše ćete i brže oljuštiti ako u vodu u kojoj ih kuvate dodate kap ulja.
Krompiru za salatu ukus možete poboljšati tako što ćete u vodu u kojoj se kuva staviti lovorov list .

Ponovo sveža zelena salata

Zelena salata brže će ponovo postati sveža ako u hladnu vodu u koju je potopite dodate malo šećera.

Posebni kiseli krastavci

Ako prilikom kiseljenja krastavaca u teglu stavite nekoliko listova višnje, kiseli krastavci će imati posebnu aromu.

Odvajanje kolača

Ako se kolač uhvatio za dno i ne možete ga istresti iz kalupa, stavite ga na trenutak na plinski šporet, na kratko na blagoj vatri ugrejte dno i lako ćete ga moći istresti.
Ako vam se biskvitno testo raspadne pri vađenju iz lima, možete ga spasiti tako što ćete raspukle delove premazati belancem i pažljivo ponovo zalepiti.

Glazura na kolaču

Glazura će se čvršće držati na kolaču ako ga najpre lagano posipate brašnom.

Izvor: RTV


Onaj ko kaže da sve zna,dostigao je maksimum svoje gluposti !
LalasoDate: Sreda, 05.01.2011, 18:11 | Number # 3
Username: Lalaso
Poruke: 440
Nagrade: 5
Reputacija: 1
Reproofs:
Offline
-Da li ste znali da mravi mrze cimet? Ako želite da se rešite ovih napasti, pospite cimet na sve pukotine iz kojih dolaze. Vaš dom će mirisati i konačno biti slobodan.

-Imate problema sa štucanjem, a voda ne pomaže? Uzmite komad tamne čokolade, koja bi trebalo da sprečiti neprijatno štucanje.

-Komarci vas vole, i to previše? U posudu sa vodom stavite čistu vanilu, a rastvor stavite na delove tela na koje najviše dolaze.Ne samo što ćete mirisati, već ćete se i spasiti neprijatnih uboda.

-Kako da otkrijete koja jaja su sveža, a koja ne? Umočite ih u posudu s hladnom, posoljenom vodom. Ako potone, sveže je, a ako pluta, bacite ga!

-Jedan od saveta koji će vam pomoći da kuhinja duže ostane čista, a jelo bude ukusno je i ovaj: uvek prvo zagrejte tiganj, a tek potom stavite ulje.

-Ako vam fioke kuhinjskih ormarića zapinju, ispolirajte ih suvim sapunom.

-Ako je hleb premekan i ne možete pravilno da ga isečete, jednostavno zagrejte nož i problem ste rešili. No, oštricu noža ne stavljajte direktno na plamen.

-Celulit izmasirajte crnim talogom od kafe, jer svi anticelulitni preparati u sebi imaju kofeina. Talog je jeftiniji, a zaista deluje.

-Ako volite da pravite keks i suve kolačiće, u kutiju u kojoj ih čuvate stavite pola jabuke. Tako će zadržati vlagu, a neće biti premekani.

Izvor: S media


Onaj ko kaže da sve zna,dostigao je maksimum svoje gluposti !
bronzanicaDate: Nedelja, 04.09.2011, 16:47 | Number # 4
Username: bronzanica
Poruke: 13
Nagrade: 1
Reputacija: 0
Reproofs:
Offline
Hrana koja greje

Hladno je, a vi morate da izađete. Osim slojevite odeće, koristite ove namirnice koje će vas sigurno grejati iznutra.

Đumbir
Osim što gori vaš jeziku, đumbir greje i ostatak tela. Uglavnom zahvaljujući kombinaciji dva sastojaka: gingerola i šogaola. Mnogima pomaže kod glavobolja i probavnih smetnji, ali đumbirov koren je odličan i za zagrevanje tokom hladnih dana.

Kokosovo ulje
Jedna kašika kokosovog ulja sadrži 117 kalorija i 13,6 grama masnoće. Ali masne kiseline koje sadrži deluju povoljno na zdravlje. U hladnim danima će vas i dobro zagrejati.

Zeleni čaj
Zbog velike količine kofeina, zeleni čaj vas neće samo zagrejati već će vas i razbuditi. Uz antioksidante flavonoide ‘katehine’, kofein deluje i na rast telesne temperature.

Zeleni čaj efikasan protiv Alchajmera

Redovno konzumiranje zelenog čaja moglo bi da zaštiti mozak od razvoja Alchajmerove bolesti i drugih oblika demencije, kao i da ima preventivno dejstvo protiv raka, pokazali su rezultati najnovijeg istraživanja koje je sprovela grupa naučnika s Univerziteta u Njukastlu (Velika Britanija).
To se, kako su pokazali rezultati britanskog laboratorijskog istraživanja, postiže zahvaljujući hemijskim sastojcima zelenog čaja, preneli su francuski mediji.
Tokom istraživanja, čiji su rezultati objavljeni u časopisu "Fitomedicina", naučnici su ustanovili da su hemijske supstance koje se vare nakon konzumiranja zelenog čaja efikasnije od onih koje se ne vare u zaštiti moždanih ćelija od izazivača razvoja Alchajmerove bolesti.

Da biste imali koristi od zelenog čaja i tokom obroka, uključite zeleni čaj u recepte koje pripremate.


THis message was edited by bronzanica - Nedelja, 04.09.2011, 16:47
Forum » Opšti deo » Korisni saveti i trikovi u kući » Praktični kuhinjski saveti
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: