Početna Registracija Login
[ Najnoviji Postovi · Članovi · Pravila foruma · Pretraga · RSS ]

  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » Opšti deo » Korisni saveti i trikovi u kući » Kako očistiti....?
Kako očistiti....?
LalasoDate: Sreda, 05.01.2011, 18:07 | Number # 1
Username: Lalaso
Poruke: 440
Nagrade: 5
Reputacija: 1
Reproofs:
Offline
Votka u ratu sa flekama

Nije samo agresivna hemija neophodna za čist dom. Napravite sami preparate za čišćenje - dovoljni su vam sirće, soda bikarbona, morska so i votka
Nekada nije bilo hemije, a kuće su bile čiste

Sigurno ovih dana planirate veliko prolećno čišćenje svog doma. Pa, evo nekoliko korisnih saveta u kojima votka ima glavnu ulogu. Naime, ne morate da koristite agresivna hemijska sredstva kako biste se rešili masnih mrlja, kamenca ili tragova vlage. Koristite sirće, sodu bikarbonu i morsku so, a votku, osim za opijanje, upotrebite i kako biste ulepšali svoja četiri zida.

Za jedno od najpopularnijih alkoholnih pića zna se još od srednjeg veka. Votka ima dugu istoriju na području medicine, a danas se meša u mnogim koktelima ili pije čista. Osim za zamagljivanje vida i utrnuće mozga, koristi se i kao sredstvo za čišćenje.

1. Ako u kupatilu ili kuhinji imate hromirane, staklene ili porcelanske sanitarije, možete ih lako očistiti bez straha da ćete oštetiti površinu. Komad mekane tkanine natopite votkom i prebrišite površinu.

2. Umesto jakim hemijskim sredstvima, ružne smeđe i zelene mrlje od vlage odstranite votkom. U bočicu s raspršivačem sipajte votku, nanesite i pustite da odstoji 15 minuta. Uzmite četku i dobro istrljajte, pa onda isperite vodom.

3. Za čišćenje pločica u kuhinji i kupatilu upotrebite sodu bikarbonu, vodu i morsku so. Na površinu dodajte sodu i istrljajte sunđerom, a ukoliko su se mrlje uvukle u otvore ili fuge, dodajte so i istrljajte.

4. Za masne i stare mrlje u bočicu s raspršivačem sipajte limunov sok ili sirće, poprskajte, sačekajte 10 minuta i istrljajte.

5. Napravite sami dezinfekciono sredstvo. Pomešajte dve šoljice vode, tri kašike tekućeg sapuna i 20 do 30 kapi ulja čajevca.

Čišćenje pločica... Najbolji su soda bikarbona, voda i morska so

6. Verovali ili ne, čišćenje prozora može biti veoma lako. Naime, u flašu s raspršivačem sipajte dve kašike alkoholnog sirćeta i litar vode. Poprskajte prozore, pa ih očistite novinskim papirom. Ako ne podnosite miris sirćeta, možete da koristite limunov sok.

7. Mrlje na tepihu možete odstraniti pomoću sode bikarbone i nekoliko kapi vode. Neka smesa odstoji, a potom je istrljajte četkicom ili sunđerom. Ukoliko se radi o većim mrljama, posle 15 minuta usisajte mesto i isperite vodom.

8. Napravite i rastvor za skidanje mrlja. Pomešajte 1/4 šoljice tečnog sapuna ili deterdženta za sudove s 1/3 šoljice vode. Dobro promućkajte i nanesite na mrlju, pa odstranite koristeći sirće.

9. A kako otčepiti odvode? I to je lako. U začepljeni odvod stavite pola šoljice sode bikarbone, pola šoljice alkoholnog sirćeta i dve šoljice kipuće vode. Zatvorite odvod kade ili lavaboa i sačekajte 15 minuta i sva nečistoća garantovano odlazi.

Izvor: Press Online


Onaj ko kaže da sve zna,dostigao je maksimum svoje gluposti !
LalasoDate: Sreda, 05.01.2011, 18:08 | Number # 2
Username: Lalaso
Poruke: 440
Nagrade: 5
Reputacija: 1
Reproofs:
Offline
Bakini saveti

• Negovane ruke
Tokom dana, kada vam se za to ukaže prilika, i prilikom odlaska na spavanje, namažite ruke sokom od pomorandže. Postaće meke i glatke.

• Bezbolno čupanje obrva
Ono može da bude i potpuno bezbolno ako pre same operacije pređete preko obrva kockicom leda obavijenom gazom.

• Da šminka na kapcima bolje drži
Ako kapke, pre no što stavite senku, premažete kapljicom soka od limuna i ostavite da se ovaj prvo osuši, šminka će se duže držati.

• Umivanje masnog lica
Skuvati šaku mekinja i sok od pola limuna u jednom litru vode. Zatim profiltrirati i sipati u bocu. Tom tečnošću svakog jutra umivati lice, vrat i ramena.

• Masna kosa
Umivati nedelju dana svakodnevno sumpornim sapunom i mlakom vodom. Pet dana pauzirati pa još jednom ponoviti postupak. Rezultat je iznenađujući.

• Četkanje masne kose
Masnu kosu treba svakog jutra četkati četkom stavljenom u najlonsku čarapu. Prašina i masnoća će ostata na najlonu a kosa će postati sasvim čista. Naravno, ovu najlonsku čarapu treba posle svahe upotrebe oprati. Napomena; masnu kosu ne treba dugo niti suviše energično četkati jer to izaziva lojne žlezde na još jače lučenje. Dovoljno je nekoliko ovlašnih poteza.

• Čišćenje četke
Očistićete četku za kosu bez po muke ako pre upotrebe, odnosno na čistu četku, nataknete komad gaze, tako da čekinje prođu kroz rupice na tkanini. Kad se na četki nataloži prljavština, prašina i perut, povucite gazu naviše i ona će sa sobom povući svu prljavštinu.

• Tragovi od bojenja kose
Tragovi od boje ili preliva za kosu, na čelu i iza ušiju, lako se mogu otkloniti pepelom od cigareta. Iščezavaju odmah i ne nadražuju kožu.

• Stari recept za skidanje malja
Pomešajte nekoliko kapi glicerina sa tri do četiri kašičice šećera i malo vode. To sve zagrejte da bude mlako i elastično. Mažite time maljava mesta kružnim pokretima, kao da masirate. Pod prstima će nastati male valjuške koje sa sobom odnose suvišne dlake. Koža će postati glatka i meka.

• Sjajni nokti
Trljajte nokte prvo vlažnom upijajućom hartijom a potom nešto duže, suvom. Nokti će postati sjajni, a sačuvaće svoju prirodnu boju.

• Ako se zgusne lak za nokte
Čak i ako je zatvorena bočica, dešava se da se lak zgusne. U tom slučaju dodajte nekoliko kapi čistog alkohola. Lak će postati opet tečan.

• Brzo sušenje laka na noktima
Umočite namazane nokte u hladnu vodu i držite ih tako dva minuta. Nokti će biti suvi, a lak se neće ljuštiti.

• U nedostatku acetona
Zalepite komadiće selotejpa na nokte. Zatim naglim pokretima povucite selotejp na kome će ostati sav lak.

• Ulje za sunčanje
Možete ga sami napraviti mešavinom trećine morske vode, trećine soka od pomorandže i trećine ulja, najbolje bademovog. Ovo sredstvo je jeftino i efikasno.

Izvor: Politika


Onaj ko kaže da sve zna,dostigao je maksimum svoje gluposti !
Forum » Opšti deo » Korisni saveti i trikovi u kući » Kako očistiti....?
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: