Main Registration Login
Live Traffic Feed
Calendar
«  Decembar 2010  »
SuMoTuWeThFrSa
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Prijatelji Foruma
.......................................... ..........................................
Statistics
Main » 2010 » Decembar » 27 » Oprez, 110 "dugoprstih" operiše po gradu!
12:53
Oprez, 110 "dugoprstih" operiše po gradu!
Pred novogodišnje ludilo i gužve po prodavnicama beogradska policija skreće pažnju da u centru grada operiše čak 110 dugoprstih lopova


Ilustracija (Guliver/Getty Images)

Broj džepnih krađa u Beogradu povećan je u poslednje dve godine za čak 62 odsto, a u centru prestonice operiše čak 110 džeparoša, govore najnoviji policijski podaci koje prenosi "Kurir".

Dok broj drugih krivičnih dela stagnira ili čak opada, sve je više kriminalaca koji zavlače ruke u tuđe džepove.

"Problem je u blagoj kaznenoj politici koju često primenjuju tužioci i sudije. Maksimalna zatvorska kazna za džeparenje je tri godine, ali većina izrečenih presuda je od tri do pet meseci zatvora", kaže šef Odseka za suzbijanje džepnih krađa beogradske policije Aleksandar Mitrović.

Kao primer ovaj policajac navodi slučaj devojke od 32 godine koju su policajci u prvih pet meseci ove godine uhvatili na delu čak sedam puta.

Ipak, nespretna kradljivica u dosijeu nema još nijednu pravosnažnu presudu jer procesi traju godinama, iako džeparoši uvek "padaju" na delu.

"Za zakonodavca ovo ne predstavlja veliku društvenu opasnost. Ali za penzionera kome su izvukli penziju to je pitanje opstanka", kaže Mitrović.

"Školovanje" džeparoša traje oko dve godine. "Učenik" prvo pravi "blok" dok njegov iskusniji kolega krade. Onda pokušava i sam da džepari, a tek potom postaje samostalan.

"Oni su kao hijene, dobri su psiholozi i biraju slabije žrtve: najomiljenija meta su im penzioneri, pogotovo u danima kada se dele penzije, zatim ljudi koji su zabrinuti ili oni koji slušaju muziku i "odlutaju" negde.

Operišu uglavnom po javnom prevozu, trenutno su najugroženije linije 50 i 78, ima ih na Železničkoj stanici, Zelenom vencu. Gde je gužva, tu su i oni", kaže Mitrović.

I šef Odseka za džepne krađe bio je nedavno žrtva lopova. Kako kaže, ušao je u "Maksi" sa tri kese iz prethodne kupovine i ostavio ih na ulazu.

"Kada sam platio račun na kasi i pošao da uzmem svoje stvari, video sam da ih nema. Lopovi su odneli samo moje tri kese. Najverovatnije su videli kako ulazim, ostavljam stvari i pratili su u koji deo radnje ću otići, a potom su ukrali stvari. Nisu se mnogo ovajdili, odneli su pecivo i hranu", kaže Aleksandar Mitrović za "Kurir".

(MONDO)

Views: 92 | Added by: Lalaso | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]