Početna Registracija Login
[ Najnoviji Postovi · Članovi · Pravila foruma · Pretraga · RSS ]

  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » Od Bebe za Vas » I Bog stvori Zenu » Da li druzenje sa prijateljicama moze da ugrozi brak? (*icon-0*)
Da li druzenje sa prijateljicama moze da ugrozi brak?
BebanaDate: Cetvrtak, 03.11.2011, 22:07 | Number # 1
Username: Bebana
Poruke: 454
Nagrade: 5
Reputacija: 1
Reproofs:
Offline
Da li druženje sa prijateljicama može da ugrozi brak?


Irena Hadžiomerović, Foto: Shutterstock,
Kada izgovore sudbonosno "da" mnoge žene se teško odriču zadovoljstava koje su imale dok su bile same, kao što su izlasci sa prijateljicama, ispijanje kafe uz tračarenje i slično. Postavlja se pitanje da li preterano favorizovanje prijateljstva može da ugrozi brak?



Tridesetogodišnja televizijska producentkinja Luiz provodi tri večeri nedeljno u teretani sa prijateljicom, a ostatak vremena najčešće troši na izlaske i provod. Vikendom, kada nema poslovnih obaveza, ova žena ne sedi kod kuće sa mužem, jer više voli da ode u šoping ili da se nađe sa nekim na ručku. Iako njena majka osuđuje takvo ponašanje, Luiz kaže da ne bi mogla da živi na drugačiji način.
- Provodim dosta vremena napolju, a čak i kada sam kod kuće, satima telefoniram ili se dopisujem sa prijateljima putem fejsbuka - objašnjava Luiz.

Njen suprug, sa kojim je u braku već 21 mesec, svestan je činjenice da njen stil života otežava dodatno zbližavanje.

NEZAVISNOST PO CENU BLISKOSTI

Luiz spada među dame koje jednostavno ne žele da se odreknu svoje nezavisnosti, čak i po cenu da povrede osobu do koje im je stalo. Ovakvo ponašanje nekada je bilo tipično samo za muškarce, ali u poslednje vreme ga praktikuje sve veći broj pripadnica lepšeg pola. Kao posledica toga, sve je više muškaraca koji nakon posla dolaze u prazan stan i provode vreme usamljeni ispred televizora. Žene iz takozvane "Seks i grad generacije" najbolji deo sebe čuvaju za prijateljice, dok muževi moraju da se zadovolje onim što ostane.

Terapeut Mira Kiršenbaum objašnjava da je želja za nezavisnošću kod žena izazvana većim brojem faktora.

- Kao prvo, žene ulaze u brak kasnije nego što je bio slučaj u prošlosti. Sada je prosečna starost mlade 29 godina, a ranije smo se udavale već kada pređemo dvadesetu. Zatim, tu je saznanje da brak ne mora da traje večno, potkrepljeno statistikom koja pokazuje porast u broju razvoda. Zbog toga dosta ulažemo u sopstveni identitet i prijateljstva. Na taj način, ako se brak raspadne, žena i dalje ostaje ono što je nekad bila - kaže Mira.

VIŠE VREMENA SA PARTNEROM

Psiholog Suzan Kvilijam smatra da bi žene ipak trebalo da budu malo više okrenute svojim životnim partnerima.

- Niko ne želi da se vrati u doba kada je žena bila definisana samo svojim mužem i decom – današnje žene su obrazovane, uspešne i jake. Ipak, one gube mnogo toga ako nisu deo muško-ženskog tima, ako ne iskuse kako je to kada zaista ukrstite svoj život sa tuđim - ističe ona.

Rešenje je, kaže Suzan, u kompromisu. Neko vreme treba provoditi bez partnera, razvijajući karijeru i zadovoljavajući lične interese, a ostatak vremena treba da protiče u paru.

- Dogovorite se da jednu ili dve večeri nedeljno provodite odvojeno, a da ostalim danima uživate u zajedničkim aktivnostima - napomenula je ona.

Ne zaboravite – ako ne provodite vreme zajedno, onda nemate vezu.


Quote
TEST: Ako odgovorite potvrdno na neku od sledećih izjava, moguće je da dajete preveliki prioritet vremenu provedenom sa prijateljicama, na račun odnosa sa partnerom.

- Kada mi se dogodi nešto značajno, prvo pozovem svoju prijateljicu.
- Većinu slobodnog vremena provodim sa prijateljima koje moj muž ne poznaje.
- Osećam se sputano kada provodim vreme nasamo sa svojim mužem.
- Ne sećam se kada smo poslednji put zajedno jeli.
- Prestala sam da ga pitam za mišljenje kada treba da donesem važnu odluku.
-Smatram da su najbolja stvar u našem braku deca/kuća.
Forum » Od Bebe za Vas » I Bog stvori Zenu » Da li druzenje sa prijateljicama moze da ugrozi brak? (*icon-0*)
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: