Početna Registracija Login
[ Najnoviji Postovi · Članovi · Pravila foruma · Pretraga · RSS ]

  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » Ulaz » Čekaonica » Feng shui - oslobodite energiju u svome domu (*icon-0*)
Feng shui - oslobodite energiju u svome domu
BebanaDate: Sreda, 05.10.2011, 23:12 | Number # 1
Username: Bebana
Poruke: 454
Nagrade: 5
Reputacija: 1
Reproofs:
Offline
Feng shui - oslobodite energiju u svome domu

Životna se energija kreće na pet različitih polja i kroz pet elemenata: drvo, vatra, zemlja, voda i metal, koji simbolično prikazuju kretanje energije određenog tipa....



Feng shui je znanost o uređenju prostora porijeklom s područja današnje Kine. Procjenjuje se da je ovo znanje staro oko sedam tisuća godina, a u posljednje vrijeme se sve više primjenjuje i kod nas. Feng shui znači vjetar i voda i u osnovi je to vještina ispravljanja disharmonije u okolini.

Osnovna svrha feng shuija je postizanje balansirane energije prostora u kojem živimo i radimo. Prema feng shuiju, uređenje doma djeluje na njezino gibanje i samim time ima snažan utjecaj na naš život. Kad je energiji omogućeno da se kreće na način koji joj odgovara, tada ona blagotvorno djeluje na svim životnim područjima. S druge strane, elementi u prostoru koji ometaju smiren tok energije dovode do stagnacije ili u gorem slučaju do problema na jednom segmentu, odnosno više životnih segmenata.

U sklopu feng shuija prakticira se balansiranje, čišćenje i harmoniziranje energije unutar doma. Neometano strujanje životne, yang energije ključno je za naše blagostanje. Feng shui je usklađivanje protoka energije u nekom prostoru, poticanje pozitivnih vibracija koje kao posljedicu donosi dobro raspoloženje, zdravlje, odnose, kao i redovit priljev materijalnih sredstava.

Jeste li primijetili kako sretni ljudi promijene energiju u prostoru u koji uđu? I kako postanete sretniji i optimističniji kada se okružite svojim sretnim prijateljima? To se događa zato što ste u stalnoj razmjeni energije sa svime što vas okružuje: ljudi, životinje, zgrade, drveće, itd..

Uspostavite odnos sa svojim domom slično kao s osobom. Pitajte, osluškujte i obratite pozornost.

Baš kao što bol u jednom dijelu vašeg tijela zaustavi protok energije kroz cijelo tijelo, isto se dogodi i s vašim domom ili poslovnim prostorom. Svaki dio vašeg doma povezan je s određenim dijelom vašeg života; slab protok energije ili blokirana energija u pojedinom području doma počet će se odražavati kao blokirana energija u određenom području vašeg života.

Vjetar predstavlja Chi i potiče kretanje životne energije, dok ga voda dalje prihvaća i širi. Kada je prostor uređen tako da se Chi može kretati bez problema, on nam može pružiti potporu na svim životnim poljima. No ako prostor ne podržava kretanja Chija, onda dolazi do stagnacije u životu ili pojedinim poljima.

Feng shui filozofija temelji se na kretanju životne energije koja se u drevnoj Kini zvala „zmajevim dahom“. Životna se energija kreće na pet različitih polja i kroz pet elemenata: drvo, vatra, zemlja, voda i metal, koji simbolično prikazuju kretanje energije određenog tipa.

Drvo prema tome simbolizira energiju koja se širi na sve strane, ocrtava se kroz drvene površine u stanu i zelenu boju, a njegovo godišnje doba je proljeće. Ako je vaš osobni element drvo, u stanu bi svakako trebalo pribjegavati namještaju od drva, ratana, šiblja bambusa i trstike uspravnih i simetričnih linija te koristiti tonove zelene i smeđe boje.
BebanaDate: Sreda, 05.10.2011, 23:12 | Number # 2
Username: Bebana
Poruke: 454
Nagrade: 5
Reputacija: 1
Reproofs:
Offline
Trokutasti simboli

Vatra može stvoriti, ali i razoriti, uzdiže se u zrak, a posebno se kod nje ističu žarki tonovi i boje, godišnje doba je ljeto. Ako je osobni element vatra, dobro je pribjegavati trokutastim simbolima jer oni karakteriziraju vatru. Boja koja se koristi nijanse su crvene i narančaste, pa je dobro opremiti prostorije prizorima sunca, zvijezda, svjećicama..., a materijal koji je poželjno češće ponavljati jest plastika.

Zemlja predstavlja energiju koja kruži oko svoje osi, ona prikazuje početak i kraj života, a boje koje ju karakteriziraju jesu žuta, smeđa, boja gline, ciglasta i boje kamena, pa je stoga u prostorijama upravo dobro koristiti što više materijala zemljanog porijekla bilo da je riječ o glini ili kamenu. Namještaj treba biti udoban, nizak, četvrtasta oblika.

Metal predstavlja energiju novca, a prisutan je u svemu što ima u sebi metala. Godišnje doba metala je jesen, a boje koje prevladavaju su siva, srebrna i bijela. Poželjni oblici u stambenom prostoru osobnog elementa metala su blago ovalni i okrugli.

Voda predstavlja energiju silaza i tu je prisutno maksimalno mirovanje. Njezino godišnje doba je zima, a boja koja se preferira je plava u svojim tonovima. Element vode prikazuje se valovitim oblicima i asimetrijom, a detalji koji je karakteriziraju su kristali i staklo. Usklađivanje prostora s prirodnim elementima vrlo je važno. Ako želite saznati vaš osobni element i prema njemu u potpunosti uskladiti svoj dom, dobro je obratiti se stručnjacima koji se bave uređenjem interijera i feng shui programom.

Shema kuće

Feng shui također posebno karakterizira svaku prostoriju u stanu. U konkretnoj primjeni ovakvog uređenja potrebno je prema tlocrtu stana izraditi shemu kuća i polja jer svaka kuća pripada pojedinom segmentu života.

Postoji devet kuća, prva je karijera, druga ljubav, treća obitelj, autoritet i starije osobe, četvrta je blagostanje, peta je centralna – zdravlje duha i tijela, šesta se odnosi na naše vidljive i nevidljive pomagače, sedma kuća je kuća djece i slabijih od nas, osma kuća predstavlja mudrost, znanje i učenje, a deveta je kuća područje časti, ugleda i budućnosti.

Prema postavljenim kućama u tlocrtu stana pojačavaju se pojedina područja, iako svaka prostorija u stanu ima neke svoje zakonitosti. Stoga ulaz u kuću mora biti uvijek čist i transparentan, a ako postoje neki predmeti na ulazu poput biljaka i figura, oni moraju biti u paru. Poželjno je da vrata budu čvrsta, ali lako pokretljiva. Nikako ne natrpavati ulaz smećem i cipelama ispred vrata.

Dnevni boravak je prostorija u kojoj većina obitelji provodi glavninu svog vremena. Stoga on mora biti prilagođen njihovim potrebama. Dnevna soba mora biti dobro osvijetljena, a kako je to prostorija komunikacije i druženja, poželjno je koristiti nijanse narančaste boje jer ona potiče komunikaciju.

Kupaonica i WC su prostorije protoka negativne energije, one moraju biti čiste te je poželjno u njima koristiti boje elementa vode i metala kako bi se ublažio protok negativne energije. Vrata kupaonice moraju biti uvijek zatvorena, a daska WC školjke spuštena.

Ogledalo u kupaonici je izuzetno bitno, vrlo je važno da bude od jednog komada i dovoljno veliko kako biste se mogli u njemu što bolje vidjeti.

Spavaća soba je prostorija mira, odmora i intimnih odnosa, ona je mjesto stimulacije duha i tijela, stoga u njoj nikako ne bi smjeli biti televizor i računalo koji bi mogli umanjiti odmor. Uređenje mora biti simetrično i skladno. Iznimno je bitno izbjeći skladištenje u spavaćoj sobi.

Kako primijeniti feng shui

Kod uređenja doma prema pravilima feng shuija treba uvijek imati na umu osobe koje žive u njemu. Udobnost mora biti prioritet. Preporučuje se korištenje bagua karte, kako bi se predmeti i namještaj postavili na najbolji način. U jednom interijeru mogu se koristiti namještaj i predmeti s različitim elementima.

Ti elementi trebaju biti usklađeni i prema bagua mapi. Boje treba odabrati prema onome što one simboliziraju i zastupaju. Različite boje predstavljaju različite elemente i imaju različitu simboliku. Dobar feng shui dizajn ne dopušta tamne točke u njemu jer tada ne dopušta da chi (energija) protječe ispravno.

Trebali biste pažljivo odabrati oblike predmeta i namještaja; različiti oblici pružaju različite osjećaje. Stolice ili fotelje treba uvijek postavljati na način koji omogućava onima koji sjede na njima da gledaju na vrata. Vrata, također, nikada ne bi smjela biti iza leđa domaćice dok kuha.

Krevet u spavaćoj sobi nikada ne treba postavljati nasuprot vratima. Idealno je postavljanje uz jedan zid koji pruža zaštitu. Ogledala treba postaviti prema svjetlu i prema predmetima za koje želimo da se “ogledaju”.
Forum » Ulaz » Čekaonica » Feng shui - oslobodite energiju u svome domu (*icon-0*)
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: